‘Zo werkt het niet’: werkgeversactie tegen Wet arbeidsmarkt in balans

nieuws-payforpeople-zo werkt het niet

Werkgevers uit verschillende sectoren bundelen hun krachten met de ‘Zo werkt het niet’-campagne tegen de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De wet maakt tijdelijk werk duurder, terwijl de werkgevers uit de detailhandel, horeca, recreatie en land- en tuinbouw afhankelijk zijn van tijdelijke seizoenarbeiders. Daarom vragen zij minister van Social Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees om een uitzonderingspositie.

 

‘Zo werkt het niet’

De ‘Zo werkt het niet’-campagne is de zoveelste oproep aan minister Koolmees om de WAB aan te passen. Eerder uitten experts uit verschillende disciplines al kritiek op het wetvoorstel. Nu dus ook werkgevers uit de detailhandel, horeca, recreatie en land- en tuinbouw. Werkgeversorganisatie VNO-NCW stelt dat werkgevers door de wet dermate worden beperkt in de mogelijkheid om oproepkrachten in te zetten dat de kosten te hoog worden. In het wetsvoorstel is bepaald dat werkgevers ook voor tijdelijke werknemers vanaf dag één een hoge WW-premie betalen en een ontslagvergoeding. Op dit moment betaalt de werkgever dit pas bij een arbeidscontract van minimaal twee jaar. De nieuwe regel levert volgens het VNO-NCW geen extra vaste banen op.

 

Kritiek op WAB

Naast de kritiek op de hoge WW-premie van tijdelijke krachten is er kritiek op de versoepeling van het ontslagrecht. Daarnaast worden vraagtekens gezet bij de proeftijd van vijf maanden bij een vast contract. De inhoud van het wetsvoorstel doet de onder andere de vakbonden twijfelen of hiermee juist het tegenovergestelde effect wordt veroorzaakt van het ‘flex minder flexibel en vast minder vast’.

Bron: RTLZ, 11 december 2018

 

‘Who’s Afraid of Flex?’

‘Who’s Afraid of Flex?’ is een artikel uit P.zine #08. In het 2e kwartaal van 2018 steeg het aantal vaste contracten relatief harder, toch blijft flexwerk onverminderd populair. Met zo’n twee miljoen flexwerkers staat Nederland dan ook in de top 5 EU-landen met de meeste tijdelijke contracten. Is flex in Nederland doorgeschoten? Of is dit de nieuwe arbeidsmarkt en zo ja, wat levert flex ons dan op?

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie