Werknemers willen zelfbeschikking over hun arbeidstijden

oudere werknemers

Werknemers willen zelfbeschikking over hun arbeidstijden. Dit blijkt uit een experiment van hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen van Tilburg University. Wilthagen: “Driekwart van al onze ondervraagden wil zelf bepalen hoe lang hoeveel uren ze werken als de momenten in de week dat ze werken. Tweederde van de ondervraagden wilde dat zelf kunnen bepalen.”

 

Zelfbeschikking over arbeidstijden

Waarom willen werknemers zelf bepalen hoe lang, wanneer en hoeveel uren ze werken? Volgens Wilthagen komt dat voort uit de individualisering van het werk. “Lange tijd heeft de werknemer moeten strijden voor inperking van de werktijd. De werkdag terugbrengen tot acht uur was een grote overwinning. Na de emancipatie gaan we weer een stap verder. Man en vrouw werken en willen de vrijheid om zoveel mogelijk zelf te bepalen op werkgebied.” Aldus Wilthagen.

 

Kan dat wel?

Voorwaarde voor de zelfbeschikking over arbeidstijden is de uitvoerbaarheid ervan, stelt Wilthagen. “Wat de werknemer wil, hoeft niet te stroken met de wensen van de werkgever. Als ik zeg dat ik donderdag en vrijdag op kantoor wil zijn, maar de baas heeft me nodig op woensdag, dan hebben we een probleem. Op dat soort conflicten moet je beducht zijn.”

Toch staan werkgevers niet onwelwillend tegenover de wens van werknemers die hun eigen werktijden en werkweek invullen. Wilthagen verwijst naar Duitsland, waar er de arbeidstijdenspaarregeling is. “Werk je meer dan volgens je contract zou moeten, dan spaar je die extra uren op en kan je die op een later moment inwisselen voor vrije uren.” Ondanks dit voorbeeld is Wilthagen voorzichtig. “Mensen kunnen best wat hebben, maar echt lange periodes heel veel uren werken is niet goed voor je. Je moet je rust nemen. Gezien het groeiende aantal burn-outs moeten we ons ook de vraag stellen: als we iemand die vrijheid geven, gaat hij of zij er dan verstandig mee om?”

 

Bron: AD, 1 april 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie