Werkgeversorganisaties willen lijst met zware beroepen

zware beroepen

Hans de Boer (VNO-NCW), Jacco Vonhof (MKB-Nederland) en Marc Calon (LTO Nederland) willen dat werknemers met een zwaar beroep eerder met pensioen kunnen. De werkgeversvoorzitters roepen daarom op tot het samenstellen van een lijst  met zware beroepen.

De Boer: “Laten we zo’n lijst met beroepen maken die eerder met pensioen kunnen. En dan moeten we afspreken dat de overheid voor die mensen geen AOW-premie meer int als ze vervroegd zijn gestopt. Dat scheelt die mensen in een zwaar beroep netto een paar honderd euro per maand.”

 

Voorwaarden voor lijst met zware beroepen

De werkgeversorganisaties opteren voor een speciale regeling naar Oostenrijks voorbeeld. Dit omvat een regeling waarin werknemers met zwaar lichamelijk werk, werken in ploegendiensten, werken in hitte of kou, recht hebben op een vervroegd pensioen. De lijst met zware beroepen bestaat dan bijvoorbeeld uit brandweerlieden, bouwvakkers, metaalarbeiders, verpleegkundigen en tegelzetters.

 

Lijst al eerder besproken door Rutte III

De lijst met zware beroepen is al eerder een discussiepunt geweest. In maart 2018 zei minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW): “Ik heb echt geen zin om die discussie van de afgelopen acht jaar nog een keer te voeren.”

In België werd in maart 2018 het zware beroep erkend. Belgische werknemers met een zwaar beroep kunnen twee tot zes jaar eerder met pensioen. In het Belgische voorbeeld wordt stress ook als verzwaring van een beroep gezien.

 

Bron: RTL Nieuws, 9 maart 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie