Werkgevers willen snellere coronatests

FAQ Coronavirus voor intermediairs - banner

Werkgevers die actief zijn binnen vitale sectoren willen snellere coronatests. Ook werkgeverorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland willen een snelle verbetering van wacht- en doorlooptijden voor de vitale sectoren, zoals de voedselbranche en zorgsector. De lange wachttijden zorgen voor problemen aldus de werkgevers.

 

Snellere coronatests

Volgens de werkgevers kunnen werknemers niet altijd direct getest worden en laat de uitslag van de test ook te lang op zich wachten. Tussen het moment dat iemand een afspraak heeft gemaakt en het moment dat de uitslag bekend is wordt van de geteste persoon verwacht dat hij in thuisisolatie blijft en niet op de werkvloer verschijnt. Gevolg is dat werkgevers hun personele bezetting lastiger ingevuld krijgen. Daarnaast zijn flexkrachten bang dat zij loon missen of hun baan verliezen.

Let op! Een flexkracht die gedwongen thuis moet zitten (bijvoorbeeld omdat hij uit voorzorg in quarantaine moet), dan is de flexkracht (nog) niet ziek, maar behoudt hij het recht op loondoorbetaling omdat de oorzaak niet voor zijn rekening en risico komt. Zie ook de FAQ Coronavirus voor intermediairs.

 

Veilige werkomgeving belangrijkste

Werkgeversorganisatie VNO-NCW benadrukt dat een veilige werkomgeving belangrijk is en dat daarom een snelle doorlooptijd van een coronatest belangrijk is. “Het is essentieel dat testen snel en soepel gaat. Voor de samenleving, voor de economie en gewoon omdat je het zelf snel wil weten. Gelukkig erkennen de GGD’en deze problematiek en zijn ze er druk mee bezig.” Aldus VNO-NCW. Doorwerken bij corona-gerelateerde klachten zoals keelpijn, koorts, of een loopneus komt nog steeds voor, maar in welke mate weet vakbond FNV niet. FNV-bestuurder Mari Martens roept op thuis te blijven bij klachten: “Als je iets mankeert, blijf dan thuis. Je hoeft als werknemer niet eens te zeggen dat je een test laat doen.”

Let op! Een opdrachtgever mag de temperatuur opnemen bij een werknemer en de werknemer naar huis sturen bij het vermoeden van besmetting en de werknemer adviseren contact op te nemen met de huisarts. Zie ook de FAQ Coronavirus voor flexkrachten.

 

Bron: NOS, 10 augustus 2020

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie