Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
thuiswerken

Werkgevers geven topprioriteit aan werkgeluk

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 23 juli 2021
Leestijd

In West-Europa geeft negen van de tien werkgevers aan het werkgeluk van werknemers als topprioriteit te zien. Dat blijkt uit een recente studie van het Amerikaanse adviesbureau Willis Towers Watson, die eerder deze week gepubliceerd werd. 

Thuiswerken, vloek of zegen?

De afgelopen zestien maanden werkte een aanzienlijk deel van de wereldwijde beroepsbevolking thuis. Voor velen een nieuwe situatie die werkgevers én werknemers voor geheel nieuwe uitdagingen stelde. Hoe richt je thuis een goede en verantwoorde werkplek in, hoe onderhoud je contact met collega’s en hoe motiveer je mensen? Zegt het ene onderzoek dat thuiswerken de productiviteit verhoogt, blijkt uit een volgend onderzoek dat het juist de werk-privébalans verstoort. De mate waarin thuiswerken als prettig ervaren wordt is dus ook afhankelijk van factoren waar de werkgever geen invloed op heeft. De aspecten van het (thuis)werken waar de werkgever wel invloed op heeft, zijn ook nog eens heel persoonlijk en afhankelijk van de situatie van de werknemer. Volgens de directeur West-Europa van Willis Towers Watson is het verbeteren van de werknemerservaring voor veel werkgevers nu topprioriteit. Zeker nu de pandemie nog niet op zijn retour is, is werkgevers er veel aan gelegen om hun mensen tevreden te houden. Zo beschouwt 91% van de West-Europese werkgevers de werknemerservaring momenteel (en tot en met 2024) als topprioriteit – vóór de pandemie ging het ‘slechts’ om 40%.

Bron: Consultancy.nl

Hybride werken

Het thuiswerken heeft ook een nieuw licht geworpen op onze werktijden. Uit recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat als mensen thuiswerken zij meer regie over hun werktijden hebben, wat het combineren van werk en privé makkelijker maakt. Een grotere autonomie over de eigen werktijden draagt voor veel werknemers bij aan hun werkgeluk en is een reden om ook in de toekomst hybride te willen werken. Reden voor de Nederlandse overheid om ook na afloop van de coronamaatregelen medewerkers de keuze geven om ook vanuit huis te kunnen werken. Voor wie werken op locatie meer voordelen heeft, blijft dit uiteraard ook mogelijk.

Bron: SCP

Benchmark Flexwerk

Hoe is dat eigenlijk als je voor meerdere of wisselende werkgevers werkt? Geniet je als flexibele kracht dezelfde voordelen als vaste werknemers en welke factoren dragen bij aan het werkgeluk van de flexwerker? Naar deze en andere vragen doet Pay for People momenteel onderzoek via de Benchmark Flexwerk samen met onderzoeksbureau Sparkey (onderdeel van Motivaction). We onderzoeken hoe groot de kloof tussen vast personeel en flexwerkers nu écht is  en hoe de andere kant van de flexwerkmedaille eruit ziet. Wat vinden flexkrachten die bewust kiezen voor de vrijheid, de autonomie en het risico dat gepaard gaat met zelfstandig werken zélf en hoe verhoudt respectvol flexwerk zich tot een gezonde bedrijfsvoering? 

In de Flexwerk Benchmark 2021 onderzoekt Brisker Group de komende maanden, samen met onderzoeksbureau Sparkey (onderdeel van Motivaction), de trends, ontwikkelingen, strategische positie en het toekomstperspectief van flexwerk. 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in!

Wil je straks als eerste de resultaten van de Flexwerk Benchark 2021 ontvangen?
Laat dan nu je gegevens achter en je lijft automatisch op de hoogte.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper