Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Werkgever mag ongezonde werknemer aanspreken

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 9 oktober 2018
Leestijd

Ruim 53% van de Nederlanders vindt dat een werkgever een ongezonde werknemer mag aanspreken op zijn of haar levensstijl. Dit blijkt uit onderzoek van een HR-bureau. Daarnaast zegt het leeuwendeel van de 1.100 respondenten dat werkgevers persoonlijke begeleiding moet beiden aan hun werknemer als dat nodig blijkt. Slechts 20% vindt dat werkgevers hun rokende werknemers mogen dwingen te stoppen met roken.

 

Ongezonde werknemer aanspreken

Ondanks dat ruim 65% van de werknemers aangeeft dat werkgevers begeleiding moet aanbieden zijn werkgevers op hun beurt terughoudend. Mick Netiv, directeur van HR-bureau Robidus: “Er is veel aandacht voor dit onderwerp, maar werkgevers blijven huiverig om zich met het privéleven van hun werknemers te bemoeien”. Een ongezonde levensstijl kan volgens het onderzoek invloed hebben op de werkproductiviteit. Als dit het geval is zegt 88% van de respondenten dat de werknemer dit bespreekbaar moet maken. Hierin heeft de werkgever echter ook een taak volgens het onderzoek. Toch is de signaalfunctie niet zo eenvoudig als gedacht volgens Netiv. “Werkgevers voelen een grote mate van betrokkenheid en verantwoordelijkheid als het gaat om de gezondheid van hun medewerkers, maar het daadwerkelijk signaleren van problemen is nog een behoorlijke opgave”, aldus Netiv.

 

Laag ziekteverzuim in Nederland

Netiv: “De afgelopen jaren hebben bedrijven veel goede resultaten geboekt als het gaat om het aanpakken van fysieke problemen op de werkvloer. Het verzuim in het Nederlandse bedrijfsleven is over het algemeen laag, maar er is nog veel winst te behalen”.

In een ander onderzoek werd aan groep werknemers gevraagd hoe werkgevers kunnen bijdragen aan de gezondheid van hun werknemers. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Logitech. Opvallend is dat 21% van hen vindt dat werkgevers hun werknemers mogen verplichten zich te vaccineren met een griepprik. Daarnaast zegt ruim 28% dat een verkouden collega beter thuis kan werken.

Bron: Gezondheid&co, 8 oktober 2018 – Baaz.nl, 9 oktober 2018

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper