Vrouwen willen niet zo ver reizen voor hun werk

nieuws-payforpeople-vrouwen willen niet zo ver reizen

Vrouwen willen niet zo ver reizen voor hun werk, zo blijkt uit onderzoek van Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), uitgevoerd door ABN-AMRO. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld 21 kilometer minder ver reizen voor hun werk dan mannen. Gemiddeld zijn werkzoekenden bereid 38 kilometer te reizen naar hun werk. Ter illustratie, een vrouw is bereid om 28 kilometer af te leggen naar haar werk terwijl een man bereid is om 49 kilometer af te leggen. In het onderzoeksrapport wordt geconcludeerd dat dit de carrièrekansen op de arbeidsmarkt beperkt voor vrouwen.

 

Vrouwen willen niet zo ver reizen

Dat vrouwen niet zo ver reizen naar hun werk heeft consequenties voor hun carrièremogelijkheden, wat zich bijvoorbeeld uit in een lager salaris. Sandra Phlippen, hoofd Nederland bij het Economisch Bureau van ABN Amro legt uit:  “Wie minder ver van huis zoekt naar werk, heeft ook minder opties om uit te kiezen. Minder opties betekent minder onderhandelingsmogelijkheden. Daarnaast blijkt uit Frans onderzoek dat de lagere reisbereidheid van vrouwen in Frankrijk 10% van de gender pay gap verklaart.”

 

15 euro per maand minder salaris

De mindere bereidheid om ver te reizen resulteert in een lager salaris. In de praktijk betekent dit dat vrouwen per maand 15 euro netto minder verdienen dan mannen. Phlippen: “Als vrouwen gelukkiger worden van dichtbij huis werken, dan is het misschien ook niet erg. Ik vind het wel heel belangrijk dat vrouwen zich realiseren dat ze zichzelf kansen ontnemen omdat ze de kansen niet waarnemen. Het kan een keuze zijn om in de buurt van de crèche te werken, maar ik zou er wel voor pleiten dat iedereen die keuze bewust maakt.”

 

Verschil in opleidingsniveau duidelijk

Uit het onderzoek blijkt dat er een verschil zit in reisbereidheid tussen vrouwen met een lager en hoger genoten opleiding. Lager opgeleide vrouwen werken gemiddeld dichter bij huis dan hoger opgeleide vrouwen. Hoger opgeleide vrouwen solliciteren op banen die gemiddeld 30 kilometer verder liggen dan lager opgeleide vrouwen. “Kapsters kunnen bijvoorbeeld verspreid in heel Nederland aan de slag, ze hoeven niet ver te reizen. We proberen dat ook mee te nemen in het onderzoek, maar dat blijkt heel moeilijk. Willen vrouwen minder reizen en beperken ze daarom hun opties, of liggen de typische vrouwenbanen nou eenmaal dichtbij en hoeven ze ook niet verder te kijken?” Vraagt Phlippen zich af.

 

Bron: AD, 16 juli 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie