Logo Pay for People

Vrijmibo met of zonder drank?

Is de vrijmibo (vrijdagmiddagborrel) bij u op de zaak met of zonder drank? Hierover wordt verschillend gedacht door deskundigen, waarbij er twee kampen zijn: een met-drank kamp en een zonder-drank kamp. Het zonder-drank kamp waarschuwt werkgevers voorzichtig te zijn met alcohol op en rondom het werk.

Bericht 28 juni 2019

Vrijmibo zonder drank

Collega’s maken het na 40 uur (of minder) werken nog even gezellig met z’n allen na vrijdagmiddag vijf uur. De typische vrijdag wordt bijvoorbeeld afgesloten met een gezellige informele vrijmibo met borrelhapjes en bijbehorende drankjes. Het nuttigen van drank in een werksfeer is echter niet verstandig volgens Maddy Blokband van het Trimbos Instituut. “Alcohol wordt vaak geassocieerd met gezelligheid, maar het brengt veel schade mee. Het maakt je minder alert, de controle gaat eraf. Je wordt impulsiever en je neemt risico’s. Allemaal dingen die je op je werk niet wilt.”

Drank is ‘normaal’ en andere drugs niet

Dat er tijdens de wekelijkse weekafsluiting een biertje of wijntje wordt genuttigd is ‘normaal’. En dat is best raar volgens arbeidspsycholoog Tosca Gort. Ter illustratie zegt Gort het volgende: “Met alcohol gaan we vaak soepel om, met andere harddrugs weer niet. Dat slaat nergens op. Als je als werkgever zegt: we gaan een blowtje doen, dan zou men dat heel vreemd vinden. Maar op vrijdag aan het bier wordt normaal gevonden.” Ook organisatiepsycholoog Peter Ambagtsheer heeft zijn bedenkingen over de combinatie drank en werk. Ambagtsheer: “Alcohol in combinatie met werk is heel lastig. Het kan alleen als duidelijk is wat de regels zijn en wat het gevolg is als iemand het bedrijf in diskrediet brengt of anderen in gevaar: einde arbeidsrelatie”.

Bron: RTLZ, 28 juni 2019

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Nieuws 08 April 2024

Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf

Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.

Lees verder
Nieuws 08 April 2024

Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Home / Nieuws / Vrijmibo met of zonder drank?