Vrijmibo met of zonder drank?

nieuws-payforpeople-vrijmibo

Is de vrijmibo (vrijdagmiddagborrel) bij u op de zaak met of zonder drank? Hierover wordt verschillend gedacht door deskundigen, waarbij er twee kampen zijn: een met-drank kamp en een zonder-drank kamp. Het zonder-drank kamp waarschuwt werkgevers voorzichtig te zijn met alcohol op en rondom het werk.

 

Vrijmibo zonder drank

Collega’s maken het na 40 uur (of minder) werken nog even gezellig met z’n allen na vrijdagmiddag vijf uur. De typische vrijdag wordt bijvoorbeeld afgesloten met een gezellige informele vrijmibo met borrelhapjes en bijbehorende drankjes. Het nuttigen van drank in een werksfeer is echter niet verstandig volgens Maddy Blokband van het Trimbos Instituut. “Alcohol wordt vaak geassocieerd met gezelligheid, maar het brengt veel schade mee. Het maakt je minder alert, de controle gaat eraf. Je wordt impulsiever en je neemt risico’s. Allemaal dingen die je op je werk niet wilt.”

 

Drank is ‘normaal’ en andere drugs niet

Dat er tijdens de wekelijkse weekafsluiting een biertje of wijntje wordt genuttigd is ‘normaal’. En dat is best raar volgens arbeidspsycholoog Tosca Gort. Ter illustratie zegt Gort het volgende: “Met alcohol gaan we vaak soepel om, met andere harddrugs weer niet. Dat slaat nergens op. Als je als werkgever zegt: we gaan een blowtje doen, dan zou men dat heel vreemd vinden. Maar op vrijdag aan het bier wordt normaal gevonden.” Ook organisatiepsycholoog Peter Ambagtsheer heeft zijn bedenkingen over de combinatie drank en werk. Ambagtsheer: “Alcohol in combinatie met werk is heel lastig. Het kan alleen als duidelijk is wat de regels zijn en wat het gevolg is als iemand het bedrijf in diskrediet brengt of anderen in gevaar: einde arbeidsrelatie”.

Bron: RTLZ, 28 juni 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie