Logo Pay for People

Vooroordelen over collega’s met kinderen

Uit onderzoek van vacaturewebsite Indeed blijkt dat er nogal wat vooroordelen zijn over collega’s met kinderen. Een vooroordeel is bijvoorbeeld dat ouders vaker vrij moeten zijn dan collega’s zonder kinderen. Ook denkt bijna een kwart van de vrouwelijke medewerkers dat hun moederschap als nadeel wordt gezien door hun leidinggevende.

Bericht 23 augustus 2019

Collega’s met kinderen

Collega’s met kinderen zijn zelf minder bevooroordeeld over hun functioneren. Ruim 60% geeft aan dat er niets is veranderd in hun eigen functioneren na het krijgen van een kind. Een kwart van hen zegt zelfs dat zij beter zijn gaan functioneren. Slechts 11% vindt dat zij minder functioneren. Managing Director Sander Poos (Indeed) zegt het volgende: “De perceptie van medewerkers met kinderen is dat hun ouderschap zeker geen nadeel heeft op hun prestaties. Ze denken dat hun collega’s er minder positief over denken. Dat komt natuurlijk ook door de vooroordelen over het ouderschap, waar werkende ouders nog steeds tegenaan lopen.”

Goed werkgeverschap

“Hoewel het combineren van ouderschap met werk al decennia normaal is in Nederland, blijven vooroordelen hardnekkig. In de praktijk blijkt echter dat medewerkers met kinderen juist heel efficiënt zijn en creatief zijn in het vinden van oplossingen als hun ouderschap en werk met elkaar in conflict dreigen te komen. Daarbij kan de werkgever ondersteuning bieden om werk en privé goed met elkaar te kunnen combineren.” Aldus Poos.

Volgens de respondenten van het onderzoek kan de werkgever eenvoudig ondersteuning bieden. Dit kan bijvoorbeeld door aangepaste werktijden, waarbij de ene werkdag wat korter is dan een normale werkdag en de andere werkdag wat langer. Daarnaast kan thuiswerken als optie worden geboden. Ook gaf 40% van de respondenten aan dat het huidige geboorteverlof te kort is. Op 1 januari 2019 is Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) in werking getreden. Hierdoor krijgt de partner bijvoorbeeld vijf dagen partnerverlof in plaats van twee dagen.

Aankondigen van toekomstig ouderschap

Mannen en vrouwen denken anders over hoe hun leidinggevende op de aankondiging reageert. Poos: “Vrouwen zijn ook op andere punten negatiever dan mannen over de uitwerking van het ouderschap op hun werk. Van de vrouwen verwacht 15% dat hun baas de aankondiging van een kind slecht nieuws vindt. Bij mannen ligt dat percentage op 4%. Mogelijk is dit te verklaren doordat vrouwen na de komst van een kind nog steeds iets minder gaan werken dan mannen.”

Bron: HR Praktijk, 22 augustus 2019

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen: ‘Vrouwen hebben op jongere leeftijd betere banen’

Vrouwen behoren vaker dan mannen tot de niet-beroepsbevolking. De reden hiervoor is dat zij vaker zorgtaken op zich nemen in het gezin of het huishouden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Is Nederland echt zo traditioneel?

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Nieuws 08 April 2024

Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf

Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.

Lees verder
Nieuws 08 April 2024

Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Home / Nieuws / Vooroordelen over collega’s met kinderen