Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Vijf tips om stress bespreekbaar te maken

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 1 oktober 2019
Leestijd

Werknemers kunnen last hebben van stress en een hoge werkdruk. GZ-psycholoog Gabrielle van Geffen geeft vijf tips om stress bespreekbaar te maken op de werkvloer. Een te lange periode van stress en een te hoge werkdruk kan leiden tot langdurig ziekteverzuim. Hoe maakt een werknemer stress in een vroegtijdig stadium bespreekbaar?

 

Stress bespreekbaar maken: vijf tips

Werknemers die langdurig stress ervaren eindigen vaker met een burn-out, dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO. Uit het onderzoek Monitor Arbeidsbalans bleek dat ongeveer één op de zes werknemers kampt met burn-outklachten.

Om dit te voorkomen geeft GZ-psycholoog Gabrielle van Geffen vijf tips aan werknemers.

 

Tip 1: Spreek het op tijd uit

“Het is heel belangrijk dat je tijdig aan de bel trekt. Korte tijd stress hebben op je werk is niet slecht – zaken zoals deadlines kunnen ook motiverend werken – maar chronische stress is nooit goed. Je kunt best een keertje twee dagen hoofdpijn hebben maar als dat een paar weken aanhoudt moet je wel bij jezelf afvragen wat er aan de hand is”, aldus Geffen.

 

Tip 2: (H)Erken het probleem

Volgens Geffen is het herkennen en erkennen van stress voor werknemers lastig. “Vaak schamen mensen zich, omdat ze de werkdruk niet aankunnen en hebben ze de neiging om het te verbloemen. Maar als je op de werkvloer niet laat merken dat je stress hebt, dan schieten mensen je ook niet te hulp. Schroom niet om hulp te vragen; het is geen falen om aan te geven dat je last hebt van te hoge werkdruk of te weinig regelmogelijkheden.”

 

Tip 3: Breng de boodschap goed over

Het gesprek aangaan is voor werknemer belangrijk, maar daarnaast adviseert Van Geffen zorgvuldig te zijn met de boodschap die wordt gebracht. “Houd in je achterhoofd dat je niet te veel persoonlijke of medische informatie blootgeeft. Je leidinggevende kan daar meestal toch weinig mee en dergelijke informatie zou zich op een later moment of in een andere context tegen je kunnen keren.”

 

Tip 4: Bespreek het vervolgtraject

Na het eerste gesprek is de stress niet verdwenen. Daarom adviseert Van Geffen ook om concrete afspraken te maken voor het vervolgtraject. “Spreek bijvoorbeeld af om elke drie weken te zitten en dan te bespreken wat er al goed gaat en wat er nog beter kan.”

 

Tip 5: Blijf alert en neem extra maatregelen als de stress niet vermindert

Als de stressklachten niet verminderen dan adviseert Van Geffen extra maatregelen te nemen. “Geef aan dat het echt niet meer gaat. Overleg desnoods dat je taken overdraagt of even vrij neemt. Het kan ook geen kwaad om een preventieve afspraak met een bedrijfsarts te maken. Het kan nooit kwaad om met een professional naar de omstandigheden te kijken. Nogmaals: hulp vragen is geen falen; als je het zelf niet aankaart, verandert er ook niets.”

 

Bron: Business Insider, 30 september 2019

 

FitAdvisor geeft tips over het terugdringen van ziekteverzuim

Het ziekteverzuim neemt in Nederland langzaam toe. Lag het verzuimpercentage volgens ArboNed in 2016 nog op 3,5%, in 2018 was dit al 4,2%. Als het aan Florian Ruitenbeek ligt, is deze stijging slechts van korte duur. Met zijn bedrijf FitAdvisor richt hij zich sinds begin dit jaar op het verbeteren van de gezondheid van werknemers met als doel het verlagen van ziekteverzuim. “Het is allemaal geen rocket science”, zegt Ruitenbeek, “het belangrijkste is dat er aandacht voor gezondheid is.” Lees het hele artikel in P.zine.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper