Logo Pay for People

Vierdaagse werkweek voordelig of nadelig?

De vierdaagse werkweek is wederom een discussiepunt. In Finland is een wetsvoorstel ingediend zodat de vierdaagse werkweek met dagen van zes uur officieel wordt. De Nederlandse arbeidsmarkt is nog niet zo ver. Dit blijkt uit de verschillende meningen die het Algemeen Dagblad verzamelde.

Bericht 7 januari 2020

Vierdaagse werkweek – wat vinden de experts?

Ondanks een aantal positieve internationale voorbeelden heerst er in Nederland nog scepsis over de vierdaagse werkweek. Hierbij wordt vooral gewezen op een verminderde productiviteit. Dit wordt tegengesproken door een experiment bij een Japanse vestiging van Microsoft. Hier werd een maand lang de vierdaagse werkweek ingevoerd, wat resulteerde in een productiviteitsstijging van 40%.

In Nederland is niet iedereen overtuigd van het positieve effect van de vierdaagse werkweek. We zetten de voorstanders en tegenstanders van de verkorte werkweek onder elkaar.

Voorstanders kortere werkweek

Volgens CNV-vakbondsvoorzitter Piet Fortuin wordt de vierdaagse werkweek de nieuwe norm in Nederland. Fortuin zegt het volgende: “We zijn als maatschappij in een ratrace terechtgekomen waar we uit moeten. Maar dat gaat niet in twee of drie jaar lukken. Het is een proces van jaren waar we in stapjes naartoe moeten werken.”

In navolging van het Japanse voorbeeld zegt arbeidspsycholoog Jaap van den Broek een positief productiviteitseffect te verwachten van een kortere werkweek. “Een langere pauze tussen de werkdagen heeft als voordeel dat je veel beter kunt afschakelen. Juist dan ontstaan de beste ideeën’’, zegt Van den Broek.

Tegenstanders wijzen op productiviteitsverlies

Tegenstanders van de vierdaagse werkweek wijzen op het verlies van productiviteit. Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen stelt zelfs dat (parttime) werknemers meer uren moeten gaan werken. Zo zegt de hoogleraar: “De werkdruk is met name zo groot omdat er zoveel parttime werkenden zijn. Als we allemaal minder werken, neemt die druk juist toe. Het onderwijs gaat niet zeggen, als jullie 34 uur gaan werken betalen we jullie voor 36 uur. Het probleem is juist dat ze te weinig personeel hebben en dat een groot deel van het zittend personeel deeltijd werkt.”

CNV-voorzitter Fortuin herkent de terughoudendheid. “Werkgevers over de hele linie zeggen: we moeten juist meer gaan werken. Die denken: als we met elkaar maar meer uren maken, dan neemt de arbeidsproductiviteit vanzelf toe.” Aldus Fortuin.

Onderzoek legt nuance uit

Of de werkgevers en hoogleraar Wilthagen gelijk hebben is de vraag. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat de vierdaagse werkweek met dagen van negen uur positief uitpakt voor kantoorpersoneel en industriële werknemers. Daarentegen pakt de verkorte werkweek negatief uit voor werknemers in de zorg en nemen prestaties af.

Bron: AD, 8 januari 2020

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Nieuws 08 April 2024

Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf

Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.

Lees verder
Nieuws 08 April 2024

Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Home / Nieuws / Vierdaagse werkweek voordelig of nadelig?