Vast contract aantrekkelijker door Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Na een stroom aan kritische reacties zijn er positieve geluiden over het nieuwe wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Door de voorgestelde maatregelen uit de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) wordt het aanbieden van een vast contract bijvoorbeeld aantrekkelijker. Dit komt doordat de WW-premie voor werknemers in vaste dienst lager wordt en dat de premie wordt verhoogd voor flexkrachten.

Vast contract als uitgangspunt voor kabinet-Rutte III

Zowel de links- als rechts-georiënteerde politieke partijen zijn het eens over het duurder maken van de flexibele contractvorm ten opzichte van het vast contract. Kabinet-Rutte III heeft in het regeerakkoord gesteld dat er een manier moet zijn waarin werknemers sneller in vaste dienst komen. Met het wetvoorstel WAB lijkt Rutte III bedrijven te willen prikkelen eerder een contract aan te beiden voor onbepaalde tijd.

Flexibele schil behouden maar wel duurder

In 2017 werkte ruim 35% van alle werknemers via een flexibel contract, in 2003 was dit nog 22%. Verschillende vakbonden spreken hierdoor van doorgeslagen flexibilsering van de arbeidsmarkt. Deze trend is volgens minister Koolmees begrijpelijk: “Werkgevers zijn terughoudend om werknemers in vaste dienst te nemen door de risico’s en kosten die verbonden zijn aan een vast contract.”

Het wetsvoorstel WAB borduurt, wat betreft de hogere premie voor tijdelijke contracten, voort op een plan van SP, PvdA en GroenLinks. De linkse partijen zijn niet tegen een flexibele schil, maar pleiten voor een ‘goedkoper’ vast contract. De linkse partijen stelden in dat plan voor de WW-premie vier keer zo hoog te maken als de premie voor vaste werknemers. In WAB wordt bij invoering een verhoging van drie keer zo hoog doorgevoerd.

“Een flexibele schil voor ziek en piek is uit het oogpunt van een gezonde bedrijfsvoering begrijpelijk. Hiermee is de explosieve groei van het aantal flexibele contracten niet te verklaren. De werkelijke oorzaak is het feit dat flexwerk te goedkoop is ten opzichte van vast werk. Het is een economische wet dat flexibiliteit geld kost. Of het nu gaat om het huren van een kantoor of om het kopen van een flexibel vliegticket. Maar als het om werknemers gaat, gaat deze logische regel niet meer op.” Aldus de drie linkse partijen in hun plan.

Bron: Trouw, 11 april 2018

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie