Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Vanaf 2017 kunnen uitzendkrachten ook een hypotheek krijgen

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 27 december 2016
Leestijd

Vanaf 1 januari 2017 kunnen uitzendkrachten in aanmerking komen voor een lening voor de koop van een huis. De arbeidsmarkt wordt flexibeler en banken springen daarop in met hun hypotheekaanbod.

Tijd voor een andere aanpak

Mark de Rijke, directeur van adviesketen De Hypotheekshop: “Wat zegt een werkgeversverklaring nog over je kredietwaardigheid? ‘Bij de aanvraag van een hypotheeklening vraagt de hypotheekverstrekker naar een verklaring van de werkgever dat je in vaste dienst bent. Maar een bedrijf kan failliet gaan, ook bedrijven die al tientallen jaren bestaan. Dat hebben we de afgelopen tijd wel gezien.”

Volgens De Rijke is het tijd voor een andere aanpak. “Een werknemer kan op de arbeidsmarkt, mocht hij zijn baan verliezen, weleens slechtere kansen hebben dan bijvoorbeeld een net afgestudeerde ict’er. De eerste krijgt tot zijn ontslag wel een hypotheek en de tweede niet. Dat is krom.”

Meer uitzendkrachten

Banken zitten niet te wachten op aanvragers zonder een vast dienstverband. Een vast contract is nog steeds de belangrijkste indicator voor het risico op betalingsproblemen. Echter heeft de crisis laten zien dat alles failliet kan gaan. Daarnaast is de arbeidsmarkt nog eens flink veranderd: een veel groter deel van de werkenden doet dit als uitzendkracht of flexwerker.

Werkenden zonder vast dienstverband lijken steeds gewilder als klant bij hypotheekverstrekkers. Zzp’ers kunnen doorgaans na drie jaar freelancen een hypotheek krijgen. Per 1 januari komt daar nog een mogelijkheid bij, speciaal voor uitzendkrachten, die tot voor kort buiten de boot vielen als het ging om een lening voor de aankoop van een huis. Een aantal marktpartijen taxeert de risico’s bij hun hypotheekaanvraag niet aan de hand van een vast arbeidscontract of een stapel jaarrekeningen, want die hebben ze niet. Ze bedachten een nieuw instrument: de arbeidsperspectiefverklaring.

De arbeidsperspectiefverklaring

De arbeidsperspectiefverklaring, die geen juridische status heeft, vertelt hoeveel kans de aanvrager heeft op een ‘bestendig’ inkomen; het ook als flexwerker steeds opnieuw kunnen vergaren van een inkomen. Zekerheid van inkomen dus, in plaats van baanzekerheid. Ook een uitzendkracht kan die zekerheid hebben.

Voor de perspectiefverklaring wordt de kandidaat getest op zaken als opleiding of de bereidheid om te reizen voor een nieuwe baan. Ook een gesprek kan tot het onderzoek behoren. Uiteindelijk leidt de test tot een puntenscore. Wie te laag scoort, krijgt geen perspectiefverklaring mee.

Twee groepen zijn druk bezig met het perfectioneren van deze verklaringen, ieder op haar eigen manier. Een initiatief rond uitzendbureau Randstad en een rond arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group. Bij het Randstad-project is onder meer de Vereniging Eigen Huis betrokken en brancheorganisatie voor uitzendbureaus ABU, bij het Intelligence-project de mkb-uitzendbond NBBU en adviseurs als De Hypotheekshop. ABN Amro en de Rabobank behoren tot de eerste banken die een dergelijke perspectiefverklaring erkennen, maar inmiddels hebben geldverstrekkers als ING en Aegon ook vertrouwen in het nieuwe instrument.

Bron: Volkskrant, 28 december 2016

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper