UvA-socioloog: “ Niet-westerse sollicitant kan zelf weinig doen om discriminatie te voorkomen”

niet westerse sollicitant

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Utrecht (UU) blijkt dat een niet-westerse sollicitant minder vaak wordt uitgenodigd. Daarnaast blijkt ook dat de niet-westerse sollicitant weinig kan doen om discriminatie te voorkomen. Ter illustratie, een sollicitant met een Marokkaanse achtergrond moet gemiddeld 3,5 brieven sturen om uitgenodigd te worden. Gemiddeld wordt een sollicitant na 2,2 brieven uitgenodigd. “Dat lijkt niet zo’n groot verschil, maar het gaat wel om veertig procent meer”, aldus socioloog Bram Lancee van de UvA.

 

Niet-westerse sollicitant wordt gediscrimineerd

Lancee: “De resultaten zijn weinig geruststellend. Er is sprake van bijzonder veel discriminatie. In tijden van krapte, zoals tijdens ons onderzoek tussen 2016 en 2018, wordt bijna iedereen aangenomen. Op basis van eerdere wetenschappelijke onderzoeken verwachten we dat als de economie minder goed draait en werkgevers meer sollicitanten hebben, de discriminatie nog erger wordt.”

 

Inhoud van cv gelijk, alleen de naam is anders

Voor het onderzoek werden ruim 4200 sollicitatiebrieven verstuurd. De ‘sollicitant’ was in alle gevallen iemand met vier jaar werkervaring en tussen de 23 en 25 jaar oud. Qua inhoud en opmaak waren de brieven en cv’s hetzelfde, alleen de naam, moedertaal, competenties en het land van oorsprong verschilden. Over de competenties zegt Lancee het volgende: “In wetenschappelijke literatuur wordt vaak geopperd dat wanneer er bijvoorbeeld meer informatie over productiviteit op een cv staat, een werkgever minder snel zal discrimineren omdat je dan weet wat een kandidaat kan. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Extra informatie over de ervaring en productiviteit van een werknemer, maakte in dit geval niets uit. De kandidaat kan er zelf dus weinig tot niets aan doen om discriminatie te verhelpen of te voorkomen.”

 

Rol weggelegd voor HR-afdeling

Volgens socioloog Lancee is er een rol weggelegd voor de HR-afdeling van bedrijven. Vooral de bewustwording en de structuur in en organisatie zijn voor de HR-afdeling aandachtspunten voor het opstellen van het wervingsbeleid. Lancee: “Als je regels hebt over bepaalde benodigdheden of ervaring bij een sollicitatie, maak je die eisen expliciet. En dan ga je dáár meer op selecteren.”

Bron: Parool, AD, 17 juli 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie