ABN AMRO: uitzendbranche aanjager herstel

Volgens ABN AMRO neemt de uitzendbranche in 2021 de rol van aanjager aan in het herstel van de gehele zakelijke dienstverlening. Als sector krimpt de zakelijke dienstverlening in 2020 met 6%, zo verwacht de bank.

Dit is volgens de bank onder andere te wijten aan gevolgen van de coronacrisis, waardoor bedrijven moesten sluiten door een acute vraaguitval. Dit had directe consequenties voor de vraag naar uitzendkrachten, schoonmakers en beveiligers. Dit valt te lezen in het rapport Sectorprognose Zakelijke dienstverlening | september 2020.

 

Waarop is de prognose gebaseerd?

In de prognose is de bank uitgegaan van een aantal uitgangspunten:

  • De huidige coronamaatregelen blijven gelden en worden mogelijk strenger, maar er komt geen landelijke lockdown.
  • De bank verwacht net zoals de wereldgezondheidsorganisatie WHO dat medio 2021 een coronavaccin beschikbaar is.
  • Doordat er pas medio 2021 een vaccin beschikbaar is blijven de beperkingen voor reizen en evenementen.

 

Eerst krimp vervolgens groei

Volgens de bank zijn de coronacrisis en de geïntroduceerde Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) samen verantwoordelijk voor de verwachte krimp van 12% in 2020 in de uitzendbranche. ‘Ook de in januari van dit jaar geïntroduceerde Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) heeft effecten op de branche. Door deze wet wordt alle vormen van flexibele arbeid, behalve de inhuur van zzp’ers, duurder dan nu het geval is. Dit heeft gevolgen voor de gehele flexbranche. Deze effecten zijn nu nog niet goed te kwantificeren.’ Zo valt te lezen in het rapport.

Over het herstel van de uitzendbranche is de volgende passage opgenomen in het rapport: ‘Wel verwachten wij een snel herstel. Met een hoge werkloosheid, ruimere arbeidsmarkt en een economische groei van boven de 2% is sprake van een goede uitgangsituatie. Dit vertaalt zich in een groeiverwachting van 5%.’

 

Uitzendbranche als aanjager van het herstel

ABN AMRO stelt in haar rapport de prognose dat de zakelijke dienstverlening zich herstelt met een groei van 3% in 2021. De uitzendbranche speelt hierin dus een essentiële rol volgens de bank: ‘Gestuwd door een relatief sterk herstel van de uitzendbranche, die in 2021 profiteert van de groeiende economie (2,4%) in combinatie met een hoge werkloosheid (7,2%), zal de zakelijke dienstverlening volgend jaar weer groeien. ABN AMRO verwacht in 2021 een groei van 3% van de hele sector ten opzichte van een jaar eerder.’ De bank plaatst hierbij meteen de kanttekening dat de sector in geen geval terug is op het niveau van vóór de coronacrisis.

Bron: ABN AMRO, 2 september 2020

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie