Uitspraak Europees Hof: bewijslast overwerk ligt bij werkgever

nieuws-payforpeople-bewijslast overwerk-klok

De bewijslast van overwerk ligt volgens het Europese Hof bij de werkgever, zij moeten bijhouden hoeveel uur hun werknemers draaien. De uitspraak kwam tot stand naar aanleiding van een rechtszaak tussen Spaanse bankmedewerkers en hun werkgever Deutsche Bank.

 

Bewijslast overwerk

De bankmedewerkers stelden dat zij overwerkten, de Deutsche Bank vroeg hen om bewijs. Het geschil over overwerk leidde uiteindelijk tot een gang naar het Europese Hof.  Het Hof stelde uiteindelijk dat alle werkgevers in Europa dat de bewijslast voor overwerk bij de werkgever ligt.

 

Reacties op uitspraak

Het Europese Hof stelt verder dat een werkgever bewijslast voor overwerk moet aantonen met een ‘objectief, ­betrouwbaar en toegankelijk systeem’. Hoogleraar arbeidsrecht Gerrard Boot reageert op de uitspraak: “Dat zoiets bedrijven geld kost, is dan maar zo. Dat mag dan waarschijnlijk ook met een schriftje, waarin de bakker elke dag opschrijft hoe laat de knecht binnenkwam.”

Ook hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen reageert op het Spaanse geschil: “Tegen je zin onbetaald overwerken komt in Nederland niet snel voor. De arbeidsverhoudingen zijn hier toch beter.” Daarnaast schetst Wilthagen het volgende voorbeeld: “Bij mij op de universiteit is 60 uur per week voor sommigen bijvoorbeeld best normaal, terwijl ze daar natuurlijk geen extra geld voor krijgen.”

 

Kennis belangrijker dan tijd

Hoogleraar humanresourcemanagement Gijs van Bussel mijmert over de bewijslast van overwerk. Van Bussel: “In de tijd van de Amerikaanse T-Ford kwam er een nieuw soort denken op: dat van controle uitoefenen en daarmee optimaliseren van de omzet. Tegenwoordig word je beoordeeld op wat je meebrengt aan kennis, inspiratie en creativiteit. Minder vaak op het aantal gewerkte uren. Al werkt ook niets zo demotiverend als een oneerlijke behandeling door je baas, zoals bij Deutsche in Spanje. Ik wacht dus af hoe dit gaat vallen.”

Bron: Trouw, 14 mei 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie