Uitspraak Europees Hof: bewijslast overwerk ligt bij werkgever
De bewijslast van overwerk ligt volgens het Europese Hof bij de werkgever, zij moeten bijhouden hoeveel uur hun werknemers draaien. De uitspraak kwam tot stand naar aanleiding van een rechtszaak tussen Spaanse bankmedewerkers en hun werkgever Deutsche Bank.
Bewijslast overwerk
De bankmedewerkers stelden dat zij overwerkten, de Deutsche Bank vroeg hen om bewijs. Het geschil over overwerk leidde uiteindelijk tot een gang naar het Europese Hof. Het Hof stelde uiteindelijk dat alle werkgevers in Europa dat de bewijslast voor overwerk bij de werkgever ligt.
Reacties op uitspraak
Het Europese Hof stelt verder dat een werkgever bewijslast voor overwerk moet aantonen met een ‘objectief, betrouwbaar en toegankelijk systeem’. Hoogleraar arbeidsrecht Gerrard Boot reageert op de uitspraak: “Dat zoiets bedrijven geld kost, is dan maar zo. Dat mag dan waarschijnlijk ook met een schriftje, waarin de bakker elke dag opschrijft hoe laat de knecht binnenkwam.”
Ook hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen reageert op het Spaanse geschil: “Tegen je zin onbetaald overwerken komt in Nederland niet snel voor. De arbeidsverhoudingen zijn hier toch beter.” Daarnaast schetst Wilthagen het volgende voorbeeld: “Bij mij op de universiteit is 60 uur per week voor sommigen bijvoorbeeld best normaal, terwijl ze daar natuurlijk geen extra geld voor krijgen.”
Kennis belangrijker dan tijd
Hoogleraar humanresourcemanagement Gijs van Bussel mijmert over de bewijslast van overwerk. Van Bussel: “In de tijd van de Amerikaanse T-Ford kwam er een nieuw soort denken op: dat van controle uitoefenen en daarmee optimaliseren van de omzet. Tegenwoordig word je beoordeeld op wat je meebrengt aan kennis, inspiratie en creativiteit. Minder vaak op het aantal gewerkte uren. Al werkt ook niets zo demotiverend als een oneerlijke behandeling door je baas, zoals bij Deutsche in Spanje. Ik wacht dus af hoe dit gaat vallen.”
Bron: Trouw, 14 mei 2019
Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper
Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:
- Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
- Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
- Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Adviesgesprek
"*" geeft vereiste velden aan
Verder lezen?
Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf
Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.
Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021
In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.