Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
Uitzendbureaus-scaled-3.jpg

TNO: Flexibele schil krimpt, uitzenden wordt belangrijker

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 14 december 2020
Leestijd

Voor het eerst deze eeuw zal de flexibele schil flink krimpen; van 28 procent nu naar 19 procent in 2025. Dat blijkt uit het onderzoek Ontwikkelingen flexibiliteitsmaatregelen van bedrijven in Nederland dat TNO begin dit jaar uitvoerde in opdracht van de ABU. Wel zien de 737 ondervraagde bedrijven, ondanks de daling, een specifieke toegevoegde waarde voor uitzendbureaus. In 2021 zal TNO het onderzoek herhalen om het effect van de coronacrisis op de flexibele schil te meten.


Strategisch partnerschap

De verklaring die het onderzoek van TNO geeft voor de verwachte daling, is de krapte op de arbeidsmarkt (die leidt tot meer vaste contracten) en de komst van de WAB (die flex duurder heeft gemaakt. Ook zouden inleners meer gebruik willen gaan maken van interne flexibiliteitsmaatregelen, zoals voorgesteld door de Commissie Borstlap. Toch ziet bijna de helft van de 737 ondervraagde werkgevers kansen voor uitzendondernemers om hun toegevoegde waarde te vergroten. Vooral op het gebied van werving en selectie, het inwerken van flexkrachten, planning en poolmanagement. De verwachting is dan ook dat uitzendbureaus en werkgevers een meer strategisch partnerschap zullen aangaan, waarbij het uitzendbureau ‘een leverancier van wendbaarheid’ is.

 

Na de coronacrisis

Naast de WAB houdt vooral de coronacrisis werkgevers in haar greep. De historie leert dat de flexschil doorgaans groeit na een crisis, omdat bedrijven maximale wendbaarheid nastreven. Toch verwacht TNO dat bedrijven na de coronacrisis blijvend meer zullen inzetten op interne flex, zoals flexibele werktijden, bredere inzetbaarheid van personeel en een flexpool of roulatiebeleid van werknemers. Daarom wil TNO in 2021 een herhaling van het onderzoek Ontwikkelingen flexibiliteitsmaatregelen van bedrijven in Nederland.

 

Impact WAB

In het onderzoek keek TNO ook naar de invloed van de WAB op flexwerk. De helft van de ondervraagde werkgevers geeft aan meer vaste contracten te zullen geven omdat de WAB flex nu eenmaal duurder heeft gemaakt. 80 procent laat weten toch ook gebruik te zullen blijven maken van uitzendkrachten omdat de behoefte aan flexibiliteit blijft. Voornamelijk vanwege het uitzendbeding en de snelle beschikbaarheid van uitzendkrachten.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper