Tips om kandidaten tevreden te houden

In dit artikel geven we u tips om kandidaten tevreden te houden. Niet door gouden bergen te beloven, maar met tips die in een goede werving- en selectieprocedure normaal zijn.

 

Op een krappe arbeidsmarkt hebben veelbelovende sollicitanten het voor het zeggen. Hoe zorgt u er als werkgever voor dat uw kandidaat niet afhaakt? Een zogenoemde spookkandidaat komt onaangekondigd niet naar een tweede sollicitatiegesprek, wat doet u dan? Maar belangrijker, komt dit vaker voor en wat kunt eraan doen?

 

Tips om kandidaten tevreden te houden

Er is een wisselwerking tussen de wijze waarop een bedrijf haar kandidaten behandelt en de wijze waarop kandidaten zich profileren tijdens een recruitmentproces. De basisvoorwaarden:

  • Zorg te allen tijde voor een integer recruitmentproces. Dit betekent dat u als werkgever elke kandidaat informeert over de stappen van de werving- en selectieprocedure.
  • Aansluitend op bovenstaande tip wordt aangeraden duidelijk te zijn over wanneer de kandidaat hoort of er een vervolg komt.
  • Probeer een kandidaat positief gestemd te houden als het proces door onvoorziene omstandigheden langer duurt.
  • Vraag tijdens het selectiegesprek naar de doelen en dromen van de kandidaat en toon bereidheid om hierin te investeren, bijvoorbeeld door scholing.
  • Stel de baan niet rooskleurig voor en wees realistisch over de ontwikkelingsmogelijkheden en werkomgeving.

 

Waarom haken kandidaten af?

Een veelgehoorde reactie van kandidaten is dat werkgevers nu ervaren wat zij ervaarden. Onbeantwoorde sollicitatiebrieven, geen reactie na een sollicitatiebrief en standaardafwijzingen worden vaak genoemd. Een korte greep uit de reacties:

  • Kandidaten die na een sollicitatie niets horen van werkgever worden later door diezelfde werkgever benadert voor een andere functie.
  • De reactie: “Als je niets meer van ons hoort, mag je er vanuit gaan dat je het niet bent geworden”. Het onpersoonlijke aspect van de reactie laat blijken dat u als werkgever geen integer recruitmentproces heeft.
  • Bedrijven verzamelen cv’s door vacatures te publiceren die niet bestaan. Vervolgens hoort een kandidaat niets meer.
  • Goed werkgeverschap is ook personeel vasthouden, waardoor minder nieuw personeel geworven hoeft te worden. Bekijk ook de webinar Personeel vinden, binden en boeien in 5 stappen.
  • Probeer een zo kort mogelijk recruitmentproces te bewerkstelligen voor kandidaten. Bij een te lang proces kunnen kandidaten al een andere baan hebben gevonden.

 

Bron: Personeelsnet, 19 februari 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie