Thuiswerken niet zonder digitale risico’s

nieuws-payforpeople-digitale risico's

Door de coronacrisis werken we vanuit huis tenzij het niet anders kan. Het thuiswerken van werknemers is echter niet zonder digitale bedrijfsrisico’s. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 thuiswerkers. Zonder dat ze het doorhebben nemen de thuiswerkers digitale risico’s, zoals het werken met vertrouwelijke informatie in onbeveiligde digitale omgevingen.

 

Digitale risico’s niet altijd duidelijk

Sander de Wolf, directeur van VakWereld, geeft uitleg bij het onderzoek. De Wolf: “Meer dan 80% van de thuiswerkers vulde in dat vertrouwelijke informatie beveiligd is. Tegelijkertijd werkt 62,3% op eigen apparaten en 62,9% werkt met deelapplicaties. Als je thuis gaat werken op een eigen apparaat – zonder inloggen – of met een gedeeld systeem zoals Dropbox, wordt het makkelijker voor derden om toegang te krijgen of gegevens in te zien. Simpel gezegd: zo’n wachtwoord kan makkelijker gehackt worden.”

 

Werk (altijd) binnen de beveiligde omgeving

Als een gebruiker buiten de beveiligde (digitale) werkomgeving werkt, neemt het digitale veiligheidsrisico logischerwijs toe. Dit is niet altijd duidelijk voor gebruikers, maar hierdoor is informatie eenvoudiger in te zien voor onbevoegden. De Autoriteit Persoonsgegevens raadt het volgende aan om dit te voorkomen: “Log in op de server van de organisatie, zodat je hetzelfde scherm te zien krijgt als op kantoor. Gebruik hiervoor als dat kan een laptop of tablet die je van de organisatie hebt gekregen. Besef ook dat cloud-, opslag- of maildiensten misschien juist gratis zijn omdat de aanbieder je gegevens gebruikt voor andere doeleinden. Zoals marketing of verkoop van gegevens aan derden.”

 

Nieuwe digitale werkomgeving

Zodra de coronacrisis ingedamd of overwonnen is denkt De Wolf dat werkgevers nogmaals goed moeten bekijken of hun huidige digitale werkomgeving voldoet. De Wolf: “We zijn halsoverkop gaan thuiswerken met hulp van allerlei online oplossingen. Dat werkt, voor nu. Op de lange termijn voldoen sommige processen echter niet. Digitale veiligheid en privacy worden nog vaak over het hoofd gezien.”

 

Bron: AD, 12 oktober 2020

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie