Steunmaatregel BIK aangepast - Pay for People
Vaste contactpersonen
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
nieuws-payforpeople-talent-wat-voor-u-werkt-e1538467632176.jpg

Steunmaatregel BIK aangepast

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 15 december 2020
Leestijd

Afgelopen zomer introduceerde het kabinet een pakket aan steunmaatregelen om bedrijven door de coronacrisis heen te helpen. Een maatregel in het bijzonder trok de aandacht: de Baangerelateerde Investeringskorting, kortweg BIK. De banenreddende maatregel blijkt volgen topambtenaren nauwelijks effectief en zeer fraudegevoelig.

 

Kritiek CPB

De BIK is afgelopen zomer in het leven geroepen met als doel het redden van banen. Via een korting op de loonbelasting zouden bedrijven subsidie krijgen voor investeringen. Het kabinet heeft 4 miljard euro uitgetrokken voor de steunmaatregel. Een aantal topambtenaren sloeg in de zomer al alarm over de regeling en vindt zich nu gesteund door het Centraal Planbureau (CPB) dat vorige week kritiek uitte op de BIK. Volgens het CPB is de BIK niet alleen zeer fraudegevoelig, de regeling heeft ook nauwelijks effect op de werkgelegenheid. Daarnaast is de regeling budgettair niet beheersbaar, omdat de regeling maar twee jaar geldt en er geen mogelijkheid is om tussentijds bij te sturen.

 

Misbruik voorkomen

De BIK subsidieert dus investeringen van bedrijven door korting te verlenen op de loonbelasting. Maar het is nagenoeg niet te controleren of bedrijven deze investeringen niet toch wel gedaan zouden hebben. Om te zorgen dat er niet meer dan de geplande 4 miljard euro naar bedrijven gaat, wordt er volgend jaar al gekeken hoeveel aanvragen er gedaan zijn. Om misbruik te voorkomen, heeft het kabinet aanvullende eisen aan de BIK gesteld. Zo moeten bedrijven aantonen dat de investering al betaald is en worden alleen aanvragen van bedrijven met personeel in behandeling genomen. Zo kan de BIK toch nog banen redden.

 

Subsidies stapelen

Een van de pijnpunten van de BIK die nog niet is opgelost, is de mogelijkheid tot het stapelen van subsidies. Bedrijven zouden meerdere aanmoedigingsregelingen van de overheid tegelijk kunnen gebruiken voor een investering in hun bedrijf. Bedrijven die het lukt om meerdere subsidies binnen te slepen voor één investering, kunnen een belastingvoordeel van 4 procent halen.

 

Voorwaarden

Overigens moet een bedrijf, om in aanmerking te komen voor de BIK, minimaal 20.000 euro investeren. Deze investering moet binnen maximaal twee jaar helemaal zijn betaald en zes maanden na betaling in gebruik zijn genomen. Per bedrijf mag er maximaal vier keer een aanvraag voor de BIK worden gedaan.
Bronnen: RTL Nieuws, 28 oktober 2020 – CPB, oktober 2020

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper