Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
payforpeople-nieuws-beloning.jpg

Staatssecretaris Fiscale Zaken kondigt hervorming belastingstelsel aan

Het belastingstelsel wordt tijdens de huidige regeerperiode herzien en hervormd door het kabinet. Volgens Staatsecretaris Marnix van Rij (fiscale zaken) is het doel dat bedrijven makkelijker kunnen ondernemen en dat het vertrouwen in de overheid wordt hersteld. Dit deelt hij in een Kamerbrief van 3 juni j.l. Het is nog onduidelijk is wie welke gevolgen zal ondervinden, maar dat er veel gaat veranderen in het Belastingstelsel zoals we die kennen, dat is duidelijk.

Gepubliceerd door: Vita Pical
Geplaatst op 10 juni 2022
Leestijd
hervorming belastingstelsel

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker

De komende jaren laat Van Rij diverse aftrekposten, verlaagde tarieven of vrijstellingen evalueren, waaronder (a) het verlaagde btw-tarief, (b) verschillende ondernemersregelingen, (c) de innovatiebox en (d) bijzondere regelingen in de autobelastingen. Wanneer fiscale regels negatief worden beoordeeld, wil het kabinet kijken of de regeling beter functioneert in de vorm van een subsidie.

Er worden ook regelingen afgeschaft, zoals (1) de schenkingsvrijstelling van de eigen woning, (2) de middelingsregeling en (3) de fiscale oudedagsreserve.

Al deze uitzonderingen maken het belastingstelsel volgens Van Rij ingewikkeld.  Met de hervorming van het belastingstelsel is het zijn ambitie om een wetgeving te creëren “die goed uitwerkt voor de middenklasse, gezinnen met kinderen, maar ook voor ondernemers in het MKB, voor spaarders en pensioengerechtigden. Daarnaast moet Nederland aantrekkelijk blijven voor onze internationaal georiënteerde bedrijven, familiebedrijven en multinationals, (…)”. Het kabinet wil voor de zomer van 2023 komen met een aanpak waarin verdere stappen staan om het belastingstelsel aan te passen.

 

Of ook niet makkelijker?

Niet iedereen staat te springen om deze grote veranderingen in het belastingstelsel. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland voorzien een lastenverzwaring voor het bedrijfsleven en verzetten zich daarom tegen het kabinetsvoornemen.

Neem het geleidelijk afschaffen van de vrijstelling van aanschafbelasting voor motorvoertuigen (bpm) tussen 2024 en 2026.  Deze maatregel geldt voor bestelwagens die op fossiele brandstof rijden. Het kabinet geeft als reden op het bestelwagenpark sneller te willen verduurzamen. Werkgevers vrezen hogere kosten plus een tegenovergesteld effect van de maatregel. Namelijk, dat ondernemers dieselwagens in het buitenland zullen kopen en dat een deel langer zal blijven doorrijden in een oude diesel.

 

Wij maken het makkelijker

Kortom, er staat een hoop te veranderen de komende jaren op het gebied van fiscale wet- en regelgeving. De hervorming zal gevolgen hebben voor het bedrijfsleven, daarmee dus ook indirect voor intermediairs. Pay for People houdt de laatste ontwikkelingen in de gaten om vervolgens onze klanten adequaat te adviseren en ondersteunen zodra de nieuwe regelgevingen bekend en  actief worden. Voor meer informatie, neem contact op met een van onze experts. Zij nemen graag de mogelijkheden met je door.

Bronnen: Rijksoverheid, FD, CDA

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper