Sollicitatieplicht werkloze 60-plussers moet verdwijnen
Vaste contactpersonen
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Sollicitatieplicht werkloze 60-plussers moet verdwijnen

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 1 mei 2016
Leestijd

De sollicitatieplicht voor werkloze 60-plussers moet verdwijnen, vindt arbeidssocioloog Jan Cremers van de Universiteit Tilburg. Ook het CNV vindt dat er soepelere regels moeten komen voor ouderen.

Veel regels nutteloos voor ouderen

Arbeidssocioloog Jan Cremers spreekt van een ‘generaal pardon’ voor werklozen boven de 60 jaar. Wat zou betekenen dat deze groep niet meer gekort wordt op hun uitkering als zij niet solliciteren. Veel van de regels en plichten zijn voor ouderen nutteloos, vindt Cremers. “Haal de frustratie weg van het steeds maar weer moeten solliciteren zonder resultaat door aan mensen de mogelijkheid te geven niet langer beschikbaar te zijn.”

Piet Fortuin, de voorzitter van CNV Vakmensen, denkt dat een ontheffing voor bepaalde groepen ouderen beter werkt en trekt de grens al bij 55 jaar. “Dan wordt het perspectief op werk minder. Daarom vinden wij dat 55-plussers die vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn, vrijstelling van de sollicitatieplicht moet kunnen krijgen.”
CNV vindt ook dat 55-plussers een minibaan – een betaalde functie voor een paar uur per week – moeten kunnen nemen zonder direct onder allerlei beperkende regels te vallen.

Verkeerde timing

Cremers denkt aan de groep van 61 jaar en ouder voor het generaal pardon Deze groep is volgens hem slachtoffer van een verkeerde timing van beleidsmaatregelen. De plannen voor afschaffen van vroegpensioen en verhoging van AOW-leeftijd zijn gesmeed in de jaren voor de crisis. Toen dachten deskundigen nog dat personeel schaars zou worden. Het liep anders, en ontslagen ouderen konden niet langer vluchten in vut-regelingen, zoals elders in Europa wel kan. Het gevolg is dat het werkloosheidspercentage onder ouderen in Nederland hoger is dan het algemene werkloosheidspercentage. Dat is uniek in Europa.

Het gevaar van volledige vrijstelling

“Het gevaar van een volledige vrijstelling is dat mensen het als een recht gaan zien”, zegt Joop Schippers van de Universiteit Utrecht in reactie op het voorstel van Cremers. “Dan gaan zij denken: als ik op mijn 61ste wordt ontslagen, hoef ik niks meer. Zo ontstaat het gevaar dat werkgevers en werknemers het op een akkoordje gooien en ouderen massaal ontslaan, zoals in de jaren tachtig.”

Bron: Trouw, 29 april 2016

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper