Sollicitatiegesprek met toekomstige collega
De klik met een toekomstige collega kan vaak pas tot stand komen op de eerste werkdag van de nieuwe werknemer. Hierin lijkt verandering te komen. In plaats van HR en een leidinggevende zijn het steeds vaker teamleden die het eerste gesprek voeren met de sollicitant.

Gesprek met toekomstige collega
Het gesprek met toekomstige collega’s in plaats van met een nieuwe manager werkt volgens experts. Zo zegt recruitmentexpert Gusta Timmermans: “Directe collega’s zijn goed op de hoogte van de dagelijkse werkzaamheden en wat daarvoor nodig is.” De eerste selectie van potentieel toekomstige collega’s wordt door veel bedrijven alsnog uitgevoerd door de afdeling HR. Kandidaten worden geselecteerd op basis van de vereisten voor de functie.
Vervolgens wordt er door de teamleden bepaald of de sollicitant in het team past bijvoorbeeld. Een manager houdt echter het laatste woord. Bij bedrijven die tijdens de sollicitatieprocedure hun sollicitanten door teamleden laten interviewen wordt alsnog gewerkt met een vetorecht voor managers. Recruitmentexpert Timmermans: “Het gevaar is dan natuurlijk dat een manager keuzes die afwijken van zijn of haar eigen ideeën, niet accepteert.”
Bron: NRC, 12 juli 2018
Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper
Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:
- Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
- Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
- Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Adviesgesprek
"*" geeft vereiste velden aan
Verder lezen?
Nieuwe CAO voor Uitzendkrachten vanaf 1 januari 2026
De NBBU, de ABU en vakbond LBV hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor Uitzendkrachten. Deze nieuwe cao heeft een looptijd van 3 jaar: van 1 januari 2026 tot en met 31 december 2028. Met ingang van 1 januari 2026 verdwijnt de huidige systematiek van de inlenersbeloning. Er is een wijziging aangekondigd in fase 3: deze wordt in de toekomst verkort van 3 naar 2 jaar. De pensioenregeling wordt onderdeel van de toets op gelijkwaardigheid.
Afbouw inhouding huisvesting op minimumloon
Het kabinet wil dat werkgevers geen geld meer mogen inhouden op het minimumloon voor huisvesting. Momenteel is dit maximaal 25%, vooral toegepast bij arbeidsmigranten. Deze regeling wordt vaak als verdienmodel gebruikt, wat kan leiden tot uitbuiting. Daarom wordt de inhoudingsmogelijkheid stapsgewijs afgebouwd en in 2030 volledig afgeschaft.