SER toont risico’s platformeconomie - Pay for People
Vaste contactpersonen
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
payforpeople-nieuws-soorten-flexwerkers.jpg

SER toont risico’s platformeconomie

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 15 december 2020
Leestijd

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft 18 oktober jongstleden de risico’s van de platformeconomie in kaart gebracht. De verkenning van de SER laat zien dat veel platforms tekort schieten op het gebied van inkomen en werkomstandigheden.

 

Verkapte loondienst

Volgens de SER hebben de meeste werkplatforms hun bedrijfsmodel ingericht op het werken met zelfstandigen. Omdat dit goedkoper is, minder werkgeversrisico’s met zich meebrengt en zorgt voor meer flexibiliteit. Onduidelijk is echter of platformwerkers wel échte zzp’ers zijn of dat er sprake is van verkapte loondienst. Veel platforms zetten zelfstandigen in voor makkelijk, laaggeschoold werk zoals afwasser, orderpicker, maaltijdbezorger of schoonmaker. Als zelfstandige hebben zij geen recht op inspraak op de gang van zaken bij hun werkgever, kunnen zij geen aanspraak maken op sociale bescherming en een veilige werkplek.

 

Handhaving

De SER doet ook aanbevelingen en vraagt de landelijke politiek in te grijpen door strenger te handhaven. Dit vraagt om extra capaciteit bij de Belastingdienst en duidelijkheid bij de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Maar allereerst vraagt de SER om duidelijkheid rond het zelfstandig ondernemerschap: wanneer is iemand echt zzp’er?

 

De verkenning Hoe werkt de platformeconomie is te downloaden op de website van de SER.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper