Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
nieuws-payforpeople-perfectionist.jpg

SBB: flexbranche moet ook naar de skills van kandidaten kijken

De krapte op de arbeidsmarkt vraagt de flexbranche op een andere manier te zoeken naar geschikte kandidaten. Kandidaten die bepaalde vaardigheden of soft skills niet hebben worden nu nog vaak over het hoofd gezien als geschikte kandidaat. Onterecht, zegt Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 31 januari 2023
Leestijd
Skillstaal

Naar de skills van kandidaten en ontwikkeling arbeidsmarkt kijken

Vincent van Baaijen, manager sectorunit techniek & gebouwde omgeving bij SBB, adviseert de flexbranche allereerst te weten hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt. Welke beroepen veranderen, waar neemt het werk toe of juist af. Maar ook, welke vaardigheden worden er gevraagd voor beroepen die nu nog niet bestaan?

De skills bridge – hoe pas je bestaande vaardigheden toe op nieuwe beroepen – en de skills gap (welke vaardigheden bestaan nog niet) staan centraal in het anders kijken naar de geschiktheid van kandidaten. Als flexbranche kijk je dus niet alleen naar werkervaring en diploma’s, maar óók naar benodigde vaardigheden. Van Baaijen illustreert dit met een voorbeeld binnen de techniek, met krimpberoepen en nieuwe opkomende beroepen. Vaardigheden die binnen krimpberoepen worden uitgevoerd kunnen ook worden uitgevoerd binnen de nieuwe opkomende beroepen.

 

CompetentNL en het Skills Dashboard

De vaardigheden die iemand bezit worden niet door iedereen hetzelfde omschreven. Vandaar dat SBB samen met UWV en TNO een ‘skillstaal’ hebben ontwikkeld waarin alle vaardigheden worden gebundeld in CompetentNL. Van Baaijen: “Daarop vooruitlopend hebben SBB en UWV samen het Skills Dashboard opgezet. Daarin vertaalt SBB de huidige kwalificatiedossiers naar skills. Aan de andere kant doet UWV hetzelfde met de beroepen in hun vacaturebanken. Zo kun je de match tussen de twee maken.”

 

Skills herkennen door ontwikkelgespreken met flexkrachten

Hoe herken je de benodigde skills in een kandidaat? “Kijk eerst naar je eigen bestand”, zegt Irene Lem, adviseur praktijkleren bij SBB. “Sommige flexbureaus hebben al methodieken in huis om talent te herkennen en de match te maken met andere sectoren. Feitelijk hebben we het over doorstroom van uitzendkrachten. Daar houd je ontwikkelgesprekken mee. Wat zijn iemands talenten en wat zou deze persoon in de toekomst willen doen?”

Bron: Flexmarkt, 30 januari 2023

 

Talentenpaspoort versus cv

“Kun je geen geschikte medewerkers vinden? Kijk niet alleen naar opleiding en ervaring, maar ook naar het talent van mensen en hun potentie”, zo meent mbo-docent Kirsten Cuppen. Ze ontwikkelde daarom het Talentenpaspoort. Meer weten over het Talentenpaspoort? Lees het volledige artikel in P.zine.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper