Rol van manager flink veranderd

salarisstrookjes inzichtelijk

De rol van de manager is flink veranderd gedurende de afgelopen jaren. Een moderne manager geeft niet alleen leiding en organiseert, maar is ook coach en ondernemer. En uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse manager het bij lange na niet haalt bij dat ideaalbeeld.

 

Onderzoek naar rol van manager

Opleidingsinstituut ISBW deed onderzoek naar de mening van medewerkers over hun manager. Opvallend onderzoeksresultaat is dat 19% van de medewerkers zegt ontslag te nemen vanwege hun manager. “Ik schrik hier eerlijk gezegd wel een beetje van. Bijna één op de vijf zou weggaan alleen vanwege de manager, dat vind ik veel. Als werkgever moet je hier ook wel van opkijken’’, stelt ISBW-directeur Rob Rijbroek.

 

Ideale manager

Omdat de rol van de manager zo belangrijk is werd ook gekeken welke eigenschappen een ideale manager in zich moet hebben. Rijbroek: “De taken van de manager zijn van oudsher leidinggeven en organiseren. Maar tegenwoordig moet een manager zijn medewerkers ook coachen. Hij moet hen helpen zich te ontwikkelen. Waar wil hij in de toekomst heen met de afdeling en het bedrijf en wat is daarvoor nodig.”

Kortom: een ideale manager kan leidinggeven, organiseren, coachen en ondernemen. Rijbroek: “Dat je niet alle vier de noodzakelijke elementen beheerst is niet erg. Daar kan heel goed aan gewerkt worden.”

 

Kritische werknemer

Dat werknemers opstappen vanwege hun manager is verklaarbaar. Uit het onderzoek blijkt dat 53% van de respondenten overtuigd is dat de medewerkers meer vakkennis hebben dan hun managers. Rijbroek vult aan: “En 55% zegt dat de medewerkers ook beter kunnen plannen. Mensen zijn kritisch, daar moet je mee om kunnen gaan. Zeker de nieuwe generatie werknemers is zelfbewuster en mondiger. Vroeger deed je simpelweg wat de baas je opdroeg, punt uit. Maar die tijd is voorbij. Het type tiran wordt op de werkvloer niet meer geaccepteerd.”

 

Bron: AD, 5 september 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie