Robotisering afhankelijk van menselijke vaardigheden

Menselijke vaardigheden zijn doorslaggevend voor de mate van robotisering van de arbeidsmarkt. Bij de inzet van geautomatiseerde systemen en robots in de zorg en in de horeca speelt deze problematiek. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van recruitmentbureaus Indeed en Hays.

banen van de toekomst, menselijke vaardigheden, robotisering

Bron: FD, 11 maart 2018

Menselijke vaardigheden

De personeelstekorten binnen zowel de zorg- als horecasector rijzen de pan uit. De robotisering gaat dit tekort de komende tijd niet verhelpen, zo blijkt uit het onderzoek. Doordat de automatisering en robotisering van de twee sectoren afhankelijk is van menselijke vaardigheden blijft eenzelfde aantal personeelsleden nodig. De nieuwe robot-collega neemt slechts een deel van de taken waar en is niet plaatsvervangend. Zo blijven de souschef, aankomend kok en chef de partie bijna gegarandeerd aan het werk, ook als er keukenrobot-collega’s worden aangenomen.

Overbodig maar toch nodig

Naast de horeca is een volledige robotisering niet mogelijk in de logistieksector en binnen de cyberveiligheid. Door de introductie van nieuwe werkvormen verdwijnen ‘oude’ banen op de gehele arbeidsmarkt. Toch verliezen werknemers niet hun baan doordat zij nieuwe taken krijgen. Zo is de verwachting die omschreven wordt in het onderzoeksrapport. Daarnaast verwachten de twee recruitmentbureaus dat door de robotisering andere werkvormen ontstaan. Logischerwijs vervult het leeuwendeel van ‘overbodige’ werknemers de ‘nieuwe banen’.

De robotisering van de gespannen arbeidsmarkt brengt onrust onder werknemers en werkgevers. Daarentegen worden de voordelen van de robotisering genoemd. Een veel gehoord voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het wegnemen van repetitieve handelingen aan een lopende band. Een robot ontneemt de ‘saaie’ werkzaamheden van de mens, die zich dan op zijn beurt kan richten op andere taken waarvoor een weloverwegen keuze gemaakt dient te worden.

Bron: FD, 11 maart 2018

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie