Arbeidsrechtjurist: ‘Recht op thuiswerken bestaat nog niet’

payforpeople-nieuws-recht op thuiswerken

Het ‘werk zoveel mogelijk vanuit huis’ van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt op verschillende manieren geïnterpreteerd door werkgevers. In coronatijd adviseert het RIVM om zoveel mogelijk vanuit huis te werken, maar een werknemer heeft niet zoiets als het recht op thuiswerken.

 

Recht op thuiswerken

Volgens arbeidsrechtjurist Pascal Besselink heeft een werkgever een aantal plichten omtrent een veilige werkplek, maar een werkgever kan zelf beslissen over de mate van thuiswerken. Besselink: “De werkgever is verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Het volgen van de RIVM-richtlijnen valt daar ook onder, maar er bestaat nog niet zoiets als een recht op thuiswerken.”

 

Corona-gerelateerde meldingen bij Inspectie SZW

Sinds de corona-uitbraak noteerde Inspectie SZW ruim 3500 meldingen en klachten. Volgens onderzoek van De Volkskrant gaat het in 60% van de klachten om meldingen van ongezonde of onveilige werkplekken.

Daarnaast bleek dat er meldingen binnen zijn gekomen van tientallen werknemers die van hun werkgever niet thuis mogen werken, terwijl hun werkzaamheden dat wel toelaten. Ruim 70% van de ‘thuiswerk-klachten’ werd nader onderzocht. “We geven prioriteit aan deze klachten. Omdat we erop willen toezien dat werkgevers zich aan de regels houden en voorkomen dat werknemers besmet raken.” Aldus een Inspectie SZW-woordvoerder.

 

Reactie werkgeversorganisatie AWVN

Werkgeversorganisatie AWVN benadrukt het belang van een nieuwe balans tussen thuiswerken en kantoordagen. “We komen er steeds meer achter dat je met thuiswerken dingen mist in de creatieve en sociale processen. Dus zoeken werkgevers naar een nieuwe balans bij thuiswerken. Maar dat gaat zeker niet tegen de wil van werknemers in.” Aldus een AWVN-woordvoerder.

Bron: De Volkskrant, 23 september 2020

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie