Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Poolse arbeidsmigranten werven steeds moeilijker

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 20 november 2016
Leestijd

Het wordt steeds moeilijker voor uitzendorganisaties om in Polen arbeidsmigranten te werven voor seizoensarbeid in Nederland. Meerdere uitzendbedrijven zeggen dat tegen de NOS.

Jaarlijks meer dan 100.000 Poolse arbeidsmigranten in Nederland

In de gemeente Westland zijn honderden ondernemers afhankelijk van Poolse seizoenarbeiders. De gemeente vreest voor de economische gevolgen als de Polen zullen wegblijven. Elk jaar werken er meer dan 100.000 Poolse arbeidsmigranten in Nederland. Meer dan de helft van alle tijdelijke arbeidsmigranten is Pools. Ze werken onder meer in de glastuinbouw, de bollenteelt en bij aspergeboeren.

Het komt vooral door de vergrijzing in Polen dat minder Polen naar Nederland willen in de komende jaren volgens Pawel Kaczmarczyk, directeur van het Centrum voor Migratieonderzoek aan de universiteit van Warschau. “De bevolkingssamenstelling verandert. De groep jongeren die op de arbeidsmarkt komt, wordt daardoor ook elk jaar kleiner.”

Harder zoeken naar Poolse arbeidsmigranten

Verschillende uitzendbureau die veel Polen werven, merken het ook. Directeur Van Koppen & Van Eijk: “Vroeger kon ik makkelijker Poolse mensen vinden die in Nederland wilden werken, nu moeten we beter en harder zoeken”. Uitzendbureau Otto Workforce vertelt dat er meer werk is in Polen en Duitsland. Hierdoor valt er voor de Poolse werknemer “meer te kiezen”.

De brancheorganisatie ABU herkent dit beeld. De organisatie vroeg haar leden deze zomer of ze werknemers in Polen werven. Volgens het onderzoek doet nu 90 procent dat. Naar hun eigen verwachting daalt dat naar 75 procent over twee jaar.

Gemeente Westland maakt zich zorgen

De glastuinbouwsector in de gemeente Westland exporteert jaarlijks voor zo’n 7 miljard euro aan met name bloemen, groente en fruit. De gemeente begint zich wel zorgen te maken over de afnemende interesse van Polen. “Ongeveer 90 procent van de mensen die hier in de kassen werken zijn Polen”, zegt wethouder Arne Weverling. “We houden nu onze economie draaiende met Polen. Als die wegvallen, hebben we een probleem.”

Het is lastig om anderen te interesseren voor het werk volgens Weverling: “Een paar jaar geleden hebben we geprobeerd Nederlanders met een bijstandsuitkering aan het werk te helpen in de kassen. Dat bleek op z’n zachtst gezegd lastig te zijn.”

Ook mensen in Bulgarije en Roemenië werven is volgens hem moeilijker dan gedacht. “Mensen uit die landen kunnen hier nu ook al komen om te werken, maar dat doen ze nauwelijks.” Weverling vindt dat het tijd wordt dat men in Nederland gaat nadenken over arbeidsmigratie. “Hoe gezond is het om te blijven vertrouwen op goedkope handen?”, zegt de wethouder.

Imago van Nederland

De aantrekkende economie in Polen is ook een oorzaak, zegt Kaczmarczyk. De noodzaak om elders te werken wordt minder groot, omdat het gemiddeld inkomen toeneemt in Polen. Daarnaast speelt het beeld van Nederland een rol. Met name berichten in de Poolse media over het gebrek aan gastvrijheid van Nederland spelen daarbij een rol. Kaczmarczyk: “Daar ligt een uitdaging voor Nederland. Vroeger had Nederland een goed imago in Polen. Ik heb geen cijfers om dat te bewijzen, maar mijn idee is dat het beeld de afgelopen jaren is veranderd.”

Bron: NOS, 20 november 2016

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper