Pensioenleeftijd stijgt naar 65 jaar in 2018

pensioenleeftijd

De gemiddelde pensioenleeftijd is wederom gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde pensioenleeftijd in 2018 lag op 65 jaar, terwijl dit in 2017 nog 64 jaar en 7 maanden. We spreken hier over de leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan, niet over de wettelijke AOW-leeftijd.

 

Pensioenleeftijd steeds hoger

De gemiddelde pensioenleeftijd stijgt sinds 2007 stapsgewijs en wordt met de jaren steeds hoger. Dat gegeven wordt in het onderzoek gekoppeld aan verschillende wetswijzigingen en regelgeving. Ter illustratie, tot en met 2006 lag de gemiddelde pensioenleeftijd op 61 jaar.

Volgens CBS-onderzoek Frank Notten past dit onderzoeksresultaat in de stijgende trend. Notten: “Deze cijfers passen in de stijgende trend die eerder is ingezet. Doordat de AOW-leeftijd verder stijgt, zal de gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gaan mogelijk ook de komende periode nog omhoog gaan.”

 

Verschillen tussen groepen

Toch zijn er verschillen tussen beroepsgroepen en in opleidingsniveau. Een voorbeeld is de 88% van de werknemers wat in 2006 vóór hun 65e met pensioen ging. In 2018 was dat nog maar 34%. Notten: “De verschillen tussen beroepsgroepen waren voorheen groter door de pre-pensioenregelingen die sommige sectoren hadden. Die zijn afgeschaft, daarom ligt de pensioenleeftijd nu dichterbij de AOW-leeftijd.” Vooral laagopgeleide werknemers werkten in 2018 langer door in vergelijking met hun hoogopgeleide generatiegenoten. Notten verklaart: “We vermoeden dat ze over het algemeen minder te besteden hebben vanwege hun lage opleiding. Eerder met pensioen gaan is duur. Dat moet je wel kunnen betalen.”

 

Bron: AD, 7 augustus 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie