Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Paul de Beer: Vakbond nog relevant?

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 14 januari 2018
Leestijd

Paul de Beer is hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam. In een opiniestuk in het Financieele Dagblad vraagt De Beer zich af of de vakbond nog relevant is. De Beer lijkt in zijn slotalinea te concluderen dat vakbonden er nog toe doen. Niet zozeer als onderhandelingspartner, maar meer als bijdrager van sociale gelijkheid.

Vakbond is relevant

Het afscheid van Mariëtte Patijn als vicevoorzitter van vakbond FNV werd door de media opgepakt. Daarnaast was de FNV-ledenvergadering rondom het actieplan FNV Offensief vaak in het nieuws. Dit is volgens De Beer een positief signaal omdat ze het relevant vinden om over te berichten. De Beer: “Vakbonden dragen bij aan meer sociale gelijkheid. Als we ons dat realiseren, ontstaat er een veel positiever beeld van de invloed van vakbonden. Zij schaden de economische prestaties van het bedrijfsleven niet, maar helpen wel mee om meer sociale gelijkheid tot stand te brengen. Dat is ook – of juist – in de 21e eeuw een bijdrage die van grote waarde is.”

Gesprekspartner

In het regeerakkoord van kabinet-Rutte III wordt de rol van de ‘polderpartijen’ meermaals aangehaald. De gesprekken die de sociale partners voeren in hun adviserende rol vormen zijn een belangrijke inbreng voor nieuwe voorstellen. Alvorens de voorstellen worden gepresenteerd aan de Tweede Kamer zijn de sociale partners tot een compromis gekomen waarbij alle belangen zo goed mogelijk zijn behartigd.

De rol van de vakbond lijkt daarin serieus te worden genomen door het kabinet. Of dit idee ook bij de vakbond leeft is volgens De Beer twijfelachtig, getuige het actieplan. De Beer: “Maar blijkbaar heeft de FNV er weinig vertrouwen in dat het kabinet dit serieus meent, of wil ze alvast een waarschuwing afgeven voor als het overleg met het kabinet niet het gewenste resultaat oplevert. Het kan ook zijn dat de FNV er niet op rekent samen met de werkgevers een eensgezind advies aan het kabinet te kunnen geven en daarom weinig verwachtingen heeft van het ‘tripartiete’ overleg.”

Bron: FD, 15 januari 2018

Eerder ging P.zine ook met De Beer in gesprek over de arbeidsontwikkelingen. Hij geeft zijn visie over hoe de arbeidsmarkt vlot getrokken kan worden. Het artikel komt uit P.zine, de derde editie van 2017. Klik hier om meer artikelen uit deze zomer editie online te lezen.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper