Opvattingen over uitzendbureaus: waar of niet waar?

Robotisering

Kloppen de opvattingen over uitzendbureaus? Zijn ze waar of niet waar? Dat vroeg het Algemeen Dagblad (AD) zich af en checkte of de opvattingen over uitzendbureaus kloppen.

 

Opvattingen over uitzendbureaus

Welke opvattingen over uitzendbureaus zijn gecheckt door het AD? Allereerst werd gecheckt of uitzendbureaus discrimineren. Uit een steekproef in opdracht van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid bleek enige tijd geleden dat een kleine 40% van de uitzendbureaus verzoeken inwilligde van discriminerende opdrachtgevers. Overigens ging dit om uitzendbureaus die niet aangesloten zijn bij brancheorganisatie ABU. Daarnaast bestaat het idee dat uitzendbureaus alleen voorzien in tijdelijk werk en dat flexkrachten een ander loon krijgen.

 

Onbewuste discriminatie in hele bedrijfsleven

Hoogleraar arbeidsmarkt Joop Schippers nuanceert de opvatting door te wijzen op de vooroordelen in het hele bedrijfsleven. Schippers vindt niet dat uitzendbureaus hierin anders acteren dan andere bedrijven. “Er zijn zoveel bedrijven die voor sommige functies ouderen, vrouwen of mensen met een bepaalde achtergrond niet aannemen. Soms gebeurt het zelfs onbewust. Bij een monteur denk je bijvoorbeeld alleen aan een man. Dat zit een beetje in onze samenleving geworteld.”

 

Alleen voor tijdelijk werk

Werken via een uitzendbureau helpt flexkrachten naar een vaste aanstelling. Toch wordt de tijdelijke aard van het werken via een uitzendconstructie vaak als iets negatiefs uitgelegd. Ondanks dat uitzendbureaus zich voornamelijk richten op tijdelijk werk is er volgens Schippers een enorme variatie. Schippers: “Zo zijn uitzendbureaus ontstaan; voor bedrijven die tijdens de vakantie- of kerstperiode op zoek zijn naar flexibele werkkrachten. Er zijn uitzendbureaus voor vakkenvullers, die tijdelijk werk bieden, maar ook zeer gespecialiseerde uitzendbureaus, die de meer langdurige banen aan hoogopgeleiden bieden.”

 

Verschil in loon

Ook is er de opvatting dat flexkrachten minder betaald krijgen dan werknemers in vaste dienst. Dit is niet waar volgens ABU-woordvoerder Simone Nederend. “Het principe is gelijke lonen, voor gelijk werk. Stel: je werkt als uitzendkracht voor een verpakkingsbedrijf,  dan moet het uitzendbureau jouw hetzelfde salaris betalen als de mensen in vaste dienst. Die regel gaat op voor mensen met dezelfde functie.”

 

Belangrijke rol voor uitzendbureaus door digitalisering

Volgens Schippers ziet de uitzendbranche een mooie toekomst tegemoet. “Met name als het gaat over functies die gaan verdwijnen. Door de robotisering moeten mensen in sommige functies op den duur van beroep gaan veranderen. Stel dat we over tien jaar zover zijn dat treinen zonder machinist rijden? Als er een groep ervaring heeft met het vinden van een nieuwe functie voor deze mensen zijn het de uitzendbureaus wel.”

 

Bron: AD, 14 augustus 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie