Opschorting wet DBA verlengd tot 2020

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) blijft tot 1 januari 2020 opgeschort. Vanaf 2020 moet er een nieuwe wet zijn die de wet DBA vervangt.

Wet DBA

De handhaving van wet DBA heeft in het recente verleden voor veel onrust gezorgd onder zzp’ers en opdrachtgevers. Zij waren bang dat zij hun zzp’ers onbewust via een ‘vaste’ dienstbetrekking voor hen lieten werken. Vandaar dat zowel opdrachtgevers als zzp’ers met smacht wachten op een vervanging van wet DBA. De opschorting betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot 2020 geen naheffingen of boetes krijgen, mits zij niet kwaadwillend waren.

Opschorting geldt niet voor kwaadwillenden

Ondanks de opschorting gaat de Belastingdienst extra letten op kwaadwillende opdrachtgevers. Vanaf 1 juli 2018 geldt niet alleen handhaving bij ernstige gevallen maar ook op andere kwaadwillende activiteiten. De Belastingdienst kan handhaven als zij de volgende drie criteria kan bewijzen:

  1. Er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking.
  2. Er is sprake van evidente schijnzelfstandigheid.
  3. Er is sprake van opzettelijke schijnzelfstandigheid.

‘Handige’ constructie aangepakt

Namens kabinet-Rutte III wijzen minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Menno Snel (Financiën) op de scheve verhouding van ‘eerlijke’ en ‘oneerlijke’ bedrijven waarbij laatstgenoemde “handige constructies gebruiken om lonen te drukken en risico’s af te wentelen”. Het initiatief vanuit het kabinet kan rekenen op een positieve ontvangst van vakbond CNV. Voorzitter Maurice Limmen: “Dat is ook keihard nodig. Het CNV vreest echter dat ook met deze uitbreiding de handhaving te weinig zal zijn.”

Bron: Taxence, AD, 12 februari 2018

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie