Logo Pay for People

Opinie: vijf redenen waarom een vierdaagse werkweek beter is

The Guardian-columnist Owen Jones pleit voor een vierdaagse werkweek. Volgens Jones is een vierdaagse werkweek beter voor de gezondheid, het gezinsleven, de economie en zelfs het milieu. Jones draagt vijf redenen aan waarom een vierdaagse werkweek beter is dan een vijfdaagse werkweek.

Bericht 13 augustus 2018

Reden 1: werknemers werken te hard

Volgens Jones werken werknemers te hard. Uit onderzoek van database Statista blijkt dat Nederlanders gemiddeld 40,5 uur per week werken. Hiermee werkt de gemiddelde fulltime werknemer elke week meer dan nodig. Verder blijkt uit onderzoek dat een hoge werkdruk zorgt voor meer stress. Dit leidt dan tot gezondheidsklachten als een hoge bloeddruk. Werkstress zou volgens onderzoek zelfs de kans op een beroerte verhogen.

Reden 2: vier dagen werken is eerlijker

Omdat werknemers massaal te veel overuren maken, blijven er minder werkuren over voor mensen die nu minder uren werken en meer willen werken. Jones pleit voor een vierdaagse werkweek waarin uren eerlijker worden verdeeld over meer werknemers. Jones: “Dit wordt nog belangrijker als de automatisering in sectoren als de maakindustrie, administratie en kleinhandel leidt tot slechter betaald werk en een grotere werkloosheid”.

Reden 3: vierdaagse werkweek beter voor milieu

Volgens de Britse denktank The Economics Foundation is een vierdaagse werkweek beter voor het milieu, zo wordt gedacht. De denktank stelt dat een kortere werkweek bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk per inwoner. Ter illustratie, mensen hebben meer vrije tijd waardoor zij meer tijd hebben voor dagelijkse bezigheden. Ze hebben bijvoorbeeld tijd om zelf te koken met verse producten in plaats van het nuttigen van een snelle magnetronmaaltijd na een lange werkdag.

Reden 4: minder werken voor meer gelijkheid tussen man en vrouw

De wens naar meer gelijkheid tussen man en vrouw is al jarenlang een discussie. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er nog genoeg verbetering mogelijk is voor de positie van de vrouw op de Nederlandse arbeidsmarkt . Volgens Jones biedt een vierdaagse werkweek de mogelijkheid om gendergelijkheid te bevorderen, zowel op de werkvloer als in de thuissituatie.

Reden 5: minder werken is beter voor de mens zelf

“Natuurlijk kan werken ook voldoening geven. Het valt echter op dat maar weinig mensen niet vinden dat we meer tijd zouden moeten doorbrengen met onze familie, onze kinderen zouden moeten zien opgroeien, meer zouden moeten sporten, meer boeken zouden moeten lezen of gewoon meer zouden moeten ontspannen. Zo’n groot deel van ons leven besteden we aan de wensen en grillen van anderen. Zo worden mensen melkkoeien in plaats van zelfstandige, goed ontwikkelde individuen.’’ Aldus Jones.

Bron: AD, 13 augustus 2018

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Nieuws 08 April 2024

Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf

Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.

Lees verder
Nieuws 08 April 2024

Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Home / Nieuws / Opinie: vijf redenen waarom een vierdaagse werkweek beter is