Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Opinie: vijf redenen waarom een vierdaagse werkweek beter is

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 13 augustus 2018
Leestijd

The Guardian-columnist Owen Jones pleit voor een vierdaagse werkweek. Volgens Jones is een vierdaagse werkweek beter voor de gezondheid, het gezinsleven, de economie en zelfs het milieu. Jones draagt vijf redenen aan waarom een vierdaagse werkweek beter is dan een vijfdaagse werkweek.

Reden 1: werknemers werken te hard

Volgens Jones werken werknemers te hard. Uit onderzoek van database Statista blijkt dat Nederlanders gemiddeld 40,5 uur per week werken. Hiermee werkt de gemiddelde fulltime werknemer elke week meer dan nodig. Verder blijkt uit onderzoek dat een hoge werkdruk zorgt voor meer stress. Dit leidt dan tot gezondheidsklachten als een hoge bloeddruk. Werkstress zou volgens onderzoek zelfs de kans op een beroerte verhogen.

Reden 2: vier dagen werken is eerlijker

Omdat werknemers massaal te veel overuren maken, blijven er minder werkuren over voor mensen die nu minder uren werken en meer willen werken. Jones pleit voor een vierdaagse werkweek waarin uren eerlijker worden verdeeld over meer werknemers. Jones: “Dit wordt nog belangrijker als de automatisering in sectoren als de maakindustrie, administratie en kleinhandel leidt tot slechter betaald werk en een grotere werkloosheid”.

Reden 3: vierdaagse werkweek beter voor milieu

Volgens de Britse denktank The Economics Foundation is een vierdaagse werkweek beter voor het milieu, zo wordt gedacht. De denktank stelt dat een kortere werkweek bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk per inwoner. Ter illustratie, mensen hebben meer vrije tijd waardoor zij meer tijd hebben voor dagelijkse bezigheden. Ze hebben bijvoorbeeld tijd om zelf te koken met verse producten in plaats van het nuttigen van een snelle magnetronmaaltijd na een lange werkdag.

Reden 4: minder werken voor meer gelijkheid tussen man en vrouw

De wens naar meer gelijkheid tussen man en vrouw is al jarenlang een discussie. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er nog genoeg verbetering mogelijk is voor de positie van de vrouw op de Nederlandse arbeidsmarkt . Volgens Jones biedt een vierdaagse werkweek de mogelijkheid om gendergelijkheid te bevorderen, zowel op de werkvloer als in de thuissituatie.

Reden 5: minder werken is beter voor de mens zelf

“Natuurlijk kan werken ook voldoening geven. Het valt echter op dat maar weinig mensen niet vinden dat we meer tijd zouden moeten doorbrengen met onze familie, onze kinderen zouden moeten zien opgroeien, meer zouden moeten sporten, meer boeken zouden moeten lezen of gewoon meer zouden moeten ontspannen. Zo’n groot deel van ons leven besteden we aan de wensen en grillen van anderen. Zo worden mensen melkkoeien in plaats van zelfstandige, goed ontwikkelde individuen.’’ Aldus Jones.

Bron: AD, 13 augustus 2018

De positie van de vrouw op de Nederlandse arbeidsmarkt

In P.zine #07 leest u meer over de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt. Wereldwijd hebben vrouwen de afgelopen veertig jaar een enorme inhaalslag gemaakt op de arbeidsmarkt. Toch lopen vrouwen nog steeds achter op mannen. Hoe is het anno 2018 in Nederland? We doen het best goed, toch? De positie van de vrouw op de Nederlandse arbeidsmarkt in 5 stellingen.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper