Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Onderzoek naar man-vrouw-verhouding topposities

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 7 maart 2018
Leestijd

Onderzoek na onderzoek toont aan dat een diversiteitscultuur binnen een bedrijf leidt tot betere prestaties. Desondanks lijkt het eerder uitzondering dan regel dat vrouwen de hogere posities in een bedrijf bekleden. Zo blijkt uit onderzoek van Accenture naar de man-vrouw-verhouding in alle lagen van een organisatie.

Wel of geen quotum?

Weinig bedrijven geven gehoor aan het wettelijke streefcijfer van 30% vrouwen in de raad van bestuur en raad van commissarissen. Respectievelijk scoren de raden gemiddeld 12% en 16%; ver onder het streefcijfer. De wet lijkt weinig te veranderen en daarom beveelt De Commissie Monitoring Topvrouwen een quotum aan. Een quotum ligt gevoelig, omdat het afbreuk doet aan de vrijheid van bedrijven. Zij kunnen dan niet meer bepalen wie een bepaalde functie krijgt.

Onderzoek naar man-vrouw-verhouding in bedrijfsleven

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een gelijke verdeling van mannen en vrouwen in de top verschillende voordelen heeft. Accenture onderstreept dit met de resultaten van onderzoek naar de man-vrouw-verhouding in het bedrijfsleven, die naar aanleiding van Internationale Vrouwendag bekend werden gemaakt. Het consultancykantoor vergeleek bedrijven die actief werken aan gendergelijkheid met bedrijven die dat niet doen. De resultaten laten zien hoe het bedrijfsleven eruit zou zien als alle bedrijven zich in zouden zetten voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Resultaten

Op dit moment is de verhouding man-vrouw in managementposities 100 tegenover 34. Dit laatste getal zou 78 zijn bij een gelijkheid van mannen en vrouwen op de werkvloer volgens Accenture. Daarnaast zou de kans dat vrouwen in de directie komen drie keer zo groot worden. Ook zouden zij 44% meer kans hebben in de hogere posities terecht te komen. Zodoende zou het salaris van vrouwen ieder jaar 30.000 euro stijgen. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat een diversiteitscultuur voordelig is voor mannen: hun kans op promotie zou toenemen met 23%. Bovendien zou de kans om in de directie te komen verdubbelen.

Volgens Manon van Beek, country Managing Director van Accenture Nederland, laat het onderzoek zien dat werken aan een cultuur van gelijkwaardigheid essentieel is voor het bereiken van gendergelijkheid. “Dat begint aan de top. Om vrouwen te helpen zich in hun loopbaan te ontwikkelen, moeten gendergelijkheid en duidelijke diversiteitsdoelstellingen strategische prioriteiten vormen voor het management,” aldus Mann van Beek.

Het onderzoek is onderdeel van het Getting to Equal 2018 rapport van Accenture, waarin staat welke factoren bijdragen aan een gelijkwaardige bedrijfscultuur. Voor de totstandkoming van dit rapport vroeg het consultancykantoor aan meer dan 22.000 mannen en vrouwen wat in hun ogen vooruitgang op het gebied van gelijkheid kan versnellen en bij kan dragen aan het dichten van de loonkloof. De respondenten kwamen uit 34 verschillende landen, waaronder Nederland. Uit de antwoorden kwamen 14 factoren naar voren, die in te delen zijn in drie categorieën: krachtig leiderschap, brede aanpak (via betrokkenheid bij vrouwennetwerken) en een stimulerende omgeving.

Lees hier het gehele rapport.

Bron: FD, 7 maart 2018 – Managers Online, 8 maart 2018

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper