Nibud pleit voor verplichte pensioenopbouw

nieuws-payforpeople-pensioenopbouw

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) pleit voor een verplichte pensioenopbouw voor alle werkenden. Volgens het Nibud komen toekomstige ouderen zonder de verplichte opbouw in financiële problemen zodra ze met pensioen gaan. Het instituut pleit voor een systeem waarin alle werkenden automatisch sparen voor hun pensioen. Hierdoor wordt voorkomen dat er op latere leeftijd financiële problemen ontstaan.

 

Verplichte pensioenopbouw voor zelfstandigen en zzp’ers

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 44% van de huidige gepensioneerde zelfstandig ondernemers moeite heeft om rond te komen. Mede daarom pleit het instituut voor een automatische verplichte opbouw van pensioen.

 

Geld zit in de stenen

Daarnaast waarschuwt het Nibud voor een te optimistische blik op het financieel vermogen van ouderen in de toekomst. “Mensen zijn vaak te optimistisch en geven het geld liever nu uit dan dat ze het apart zetten voor later. Met die wetenschap is het heel verstandig om mensen te helpen met de opbouw van hun pensioen”, zegt Gabriëlla Bettonville van het Nibud.

 

Wachten op nieuw pensioenstelsel

Werkgeversorganisaties stellen op hun beurt dat het aan de ondernemer zelf is waaraan het inkomen wordt uitgegeven. Dit is volgens Bettonville ook te optimistisch. “Als er niet iets centraal geregeld wordt, dan is er in de toekomst een grote groep ouderen die moeilijk rond kan komen”, waarschuwt Bettonville.

Bron: NOS, 4 oktober 2018

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie