Nibud: “Pensioen is voor velen toch een ver-van-je-bedshow”

mentaal pensioen

Uit onderzoek van budgetinstituut Nibud blijkt dat werknemers onvoldoende op de hoogte zijn van de inhoud van het pensioenakkoord. De helft van de 25- tot 40-jarigen denkt bijvoorbeeld dat zij langer moeten doorwerken door het akkoord. Opvallend is dat ruim 87% van de ondervraagden van het pensioenakkoord heeft gehoord, maar dat 38% weet wat er daadwerkelijk in het akkoord staat. “Zo zie je maar weer: pensioen is voor velen toch een ver-van-je-bedshow”, zegt Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud.

 

Nibud-directeur: “Pensioen is een moeilijk thema”

Uit het onderzoek blijkt dat 41% van de 55-plussers denkt vervroegd met pensioen te kunnen. Daarentegen zegt het leeuwendeel van de respondenten zich zorgen te maken over hun financiële situatie zodra zij met pensioen zijn. Nibud-directeur Vliegenthart: “Pensioen is ook een moeilijk thema, maar op dit moment zie ik echt een kloof tussen de mensen die zich informeren en de mensen die dat niet doen. Terwijl het wel belangrijk is om je te verdiepen in je financiën na pensionering.”

Toch is niet bij iedereen de noodzaak om actie te ondernemen even hoog. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat één op de drie respondenten extra sparen of beleggen. Daarnaast heeft één op de zes respondenten de wens langer door te werken. Ook wil één op de zes respondenten hun hypotheek versneld aflossen. Toch geeft een kleine groep helemaal niets te doen ter voorbereiding op hun pensioen.

 

Rol van werkgever en overheid

Wat duidelijk wordt uit het onderzoek is dat werknemers zich afwachtend opstellen. Bijna driekwart van de respondenten zegt dat werkgevers en de overheid een adviserende rol op zich dienen te nemen. Hiermee is FFP-voorzitter Rob van den Aker het eens. “Je ziet dat er veel onrust is onder werknemers over het pensioen, maar dat ze daar heel afwachtend tegenover staan”, zegt Van den Aker, van de organisatie van financieel planners FFP. “Daar ligt een taak voor de overheid, pensioenfondsen of de werkgever. Zekerheid over je financiën voorkomt stress. Daar heeft de werkgever ook belang bij.”

 

Bron: De Telegraaf, 2 oktober 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie