Nederlandse werknemer onnodig open over ziekmelding

ziekteverzuimpercentageUit onderzoek van Robidus onder ruim 1.100 Nederlandse werknemers blijkt dat zij open zijn over hun ziekmelding richting hun werkgever. Bijna 80% van hen deelt hun specifieke klachten met hun werkgever zodra zij zichzelf ziek melden. Dit is overigens in strijd met de Nederlandse wetgeving. Hierin is het de werkgever expliciet verboden te vragen naar specifieke ziekmelding. De werkgever mag wel vragen naar de verwachte verzuimduur.

Opmerkelijke mening over ziekmelding

Het leeuwendeel van de werkende Nederlanders vindt dat hun werkgever mag vragen naar het ziektebeeld. Daarnaast is ruim 55% van hen ervan overtuigd dat een werknemer verplicht is te melden wat de ziekteklachten zijn aan hun werkgever. “Dat een dergelijk hoog percentage werknemers vindt dat een werkgever mag vragen naar gezondheidsklachten is opmerkelijk”, zegt Mick Netiv directeur van Robidus.

Privacywetgeving

Zoals eerder gemeld is het de Nederlandse wetgeving die werkgevers verbiedt te informeren naar de ziekmelding. Het opmerkelijke resultaat van het Robidus-onderzoek ondersteunt de gedachte van Netiv. “De overheid is al jaren bezig om de werknemer op dit gebied te beschermen, maar werknemers vinden dat minder belangrijk. Ze posten immers op social media ook vaak berichten over hun gezondheid. In het kader van de privacywetgeving kan een werknemer eventueel toestemming geven om zijn medische gegevens kenbaar te maken aan een vertrouwenspersoon, waardoor de werkgever hem of haar kan ondersteunen in een re-integratietraject, maar de wetgeving is vrij strikt in hetgeen dat wel en niet gedeeld mag worden.”

Eigen schuld

Uit het Robidus-onderzoek wordt duidelijk dat werknemers arbeidsongeschiktheid door ‘eigen schuld’ niet willen verhalen op hun werkgever. Zo zegt ruim 28% dat zij het onlogisch vinden dat een werknemer recht heeft op loondoorbetaling als de werknemer dit zelf heeft veroorzaakt, bijvoorbeeld door een wielrenongeluk.

Bron: Managersonline.nl, 11 juni 2018

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie