Nederlanders tevreden over hun leven maar niet over carrièrekansen

Uit een wereldwijd onderzoek van LinkedIn blijkt dat Nederlandse werknemers het meest tevreden zijn over hun leven. Daarentegen ervaren Nederlandse babyboomers en millennials hun leeftijd als obstakel voor hun carrièrekansen.

 

Carrièrekansen in Nederland

Volgens LinkedIn ervaren babyboomers en millennials in Nederland dat hun leeftijd een barrière is voor hun carrièrekansen. Die barrière wordt door beide groepen anders ervaren.

Babyboomers bijvoorbeeld geven aan dat ze door hun hoge leeftijd te maken krijgen met vooroordelen. Generatie-expert Aart Bontekoning herkent dit, maar stelt dat er sprake is van een kantelpunt waarbij babyboomers interessant zijn en blijven voor werkgevers. Bontekoning: “Dat komt door het vooroordeel dat wanneer je de 55 bent gepasseerd je oud begint te worden. Veel oudere werknemers hebben daar last van. Je bent dan juist in de kracht van je leven, en we kunnen ook steeds langer doorwerken. Daarnaast raakt de pool van millennials leeg, dus wordt de 60-plusser steeds vaker ingezet.”

Millennials lopen volgens Bontekoning tegen een andere barrière aan. “Jongeren willen op een hele eigentijdse manier werken, de oudere generaties willen daar wel in mee maar vinden het moeilijk om iets te veranderen. Dan ervaren jongeren dat ze niet serieus worden genomen. Omdat er niets verandert, haken jongeren af of krijgen ze te maken met burn-outs omdat ze geen lol meer hebben in het werk.”

Wereldwijd onderzoek

Wereldwijd beantwoordden ruim 30.000 respondenten de vragen van de LinkedIn Opportunity Index 2020. Er werden vragen gesteld over wat de respondent wil in zijn of haar leven, hoe groot zij hun carrièrekansen inschatten en welke barrières zijn ervaren. De top drie van meest tevreden landen wereldwijd wordt gevormd door India, Indonesië en China. Nederland staat op plek zes, als hoogste van alle Europese landen.

Bron: AD, 11 februari 2020

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie