Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
payforpeople-nieuws-migratie.jpg

Nederland is verslaafd aan flexwerk

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 15 december 2020
Leestijd

De coronacrisis brengt niet van de ene op de andere dag fundamentele veranderingen, maar laat wel ongenadig scherp de zwakste schakels in onze samenleving zien. Zo blijken flexwerkers en zzp’ers de meeste kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt en moet er nu echt iets gebeuren om het verschil tussen vast en flex kleiner te maken. Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht, spreekt in een interview met MT zijn hoop uit voor een gedwongen modernisering van de arbeidsmarkt. “De arbeidsmarkt is veel te zeer verslaafd geraakt aan flexibel werk, gedaan door mensen die nu heel kwetsbaar blijken.” 

 

Een leven lang ontwikkelen

Schippers is naast hoogleraar ook hoofd van het onderzoeksproject Future of Work, dat onderzoekt innovatie, digitalisering en globalisering ons werk en banen veranderen. “Er wordt nu in deze snelkookpan veel geleerd”, zegt Schippers. “…drastische verschuivingen zullen er zeker komen. Je kunt een heroriëntatie van de economie verwachten, alleen al doordat bepaalde economische aciviteiten op een lager pitje komen te staan.” Terwijl het werk van karakter verandert, verschuift ook de vraag en zullen werkenden zich moeten aanpassen en omscholen. De baan voor het leven bestaat niet meer, werkenden moeten een leven lang leren om klaar te zijn voor het nieuwe normaal.

 

Lees het hele interview met Joop Schippers op de website van MT.

 

In het nieuws afgelopen week

Meer WW’ers in Groot-Rijnmond dan landelijk

Het effect van de coronacrisis op de arbeidsmarkt wordt steeds duidelijker zichtbaar. Landelijk is een stijging te zien van het aantal WW-uitkeringen met 15,9 procent afgelopen september. In Groot-Rijnmond steeg het aantal werkloosheidsuitkeringen in diezelfde maand met 20,9 procent. De meeste WW-aanvragen kwamen uit jongere leeftijdsgroepen en van mensen een flexibel arbeidscontract.

Lees verder

 

Bedrijven investeren in digitale transformatie

De coronacrisis fungeert als aanjager van de digitale transformatie, zo blijkt uit de Nederlandse Innovatie Monitor 2020 van het Amsterdam Centre for Business Innovation. Duurzaamheid en diversiteit in innovatieteams hebben hiervoor wel aan importantie moeten inboeten.

Lees verder

 

SER toont risico’s platformeconomie

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft 18 oktober jongstleden de risico’s van de platformeconomie in kaart gebracht. De verkenning van de SER laat zien dat veel platforms tekort schieten op het gebied van inkomen en werkomstandigheden.

Lees verder

 

TNO: Flexibele schil krimpt, uitzenden wordt belangrijker

Voor het eerst deze eeuw zal de flexibele schil flink krimpen; van 28 procent nu naar 19 procent in 2025. Dat blijkt uit het onderzoek Ontwikkelingen flexibiliteitsmaatregelen van bedrijven in Nederland dat TNO begin dit jaar uitvoerde in opdracht van de ABU. Wel zien de 737 ondervraagde bedrijven, ondanks de daling, een specifieke toegevoegde waarde voor uitzendbureaus. In 2021 zal TNO het onderzoek herhalen om het effect van de coronacrisis op de flexibele schil te meten.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper