Minister Koolmees over schrappen boete bij ontslag

In het praatprogramma Op1 reageerde minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op de afgekondigde uitbreiding van steunmaatregelen, ook bekend als de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). De minister reageerde ook op de gehekelde ontslagboete.

 

Boete bij ontslag schrappen

In het praatprogramma werden de volgende vragen gesteld over het schappen van een boete bij ontslag als een werkgever gebruikmaakt van overheidssteun.

Bedrijven die bij u looncompensatie aanvragen en toch mensen ontslaan, moeten nu niet alleen de subsidie terugbetalen maar krijgen ook nog een boete. U wilt Boete bij ontslag schrappen die boete schrappen. Waarom?
Minister Koolmees: “De regel was en blijft: we subsidiëren alleen het behoud van banen. Dat was zo en dat blijft zo. Maar ik heb ook gesproken met ondernemers. Die zeggen mij: het wordt in onze sector niet meer normaal. Ik zal mensen misschien moeten ontslaan, maar als ik dan een boete moet betalen dan trek ik liever meteen de stekker eruit, want dan ga ik alsnog failliet.”

Dat klinkt bijna als chantage.
Minister Koolmees: “Nee, dat heet rekenen! Dat is wat ondernemers doen.”

Uw boodschap tegen hen is: wees blij dat je in Nederland ontslagen bent, het had erger kunnen zijn?
Minister Koolmees: “Je ziet in andere landen waar men minder royaal is, dat inkomens heel hard naar beneden gaan. Wij zorgen voor rust. Mensen houden hun inkomen, en kunnen vervolgens de schoonmaakster en de sportschool doorbetalen. En ja, er zijn ook mensen die hun baan verliezen, daar ben ik eerlijk in. Vooral jongeren en oproepkrachten raken werkloos. Maar gelukkig hebben we een goed vangnet.”

Bron: AD, 23 mei 2020

 

FAQ Coronavirus voor intermediairs

FAQ Coronavirus voor intermediairs - bannerHet coronavirus raakt ondernemend Nederland hard. Veel (uitzend)ondernemers verkeren in onzekerheid. Bedrijven maken zich onder meer zorgen over inzet van personeel en het doorbetalen daarvan. Hoe zit dit?

Lees de antwoorden op de meest gestelde vragen, in onze FAQ Coronavirus voor intermediairs.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie