Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Krapteberoepen missen bekendheid

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 1 juni 2017
Leestijd

Het is algemeen bekend dat er voor vele beroepen een groot tekort is aan geschikte mensen. Men spreekt over een tekort aan hoogopgeleid personeel. De oorzaak wordt aan een kwantitatieve en kwalitatieve mismatch toegeschreven. Het onderzoek van Intelligence Group en Nationale Beroepengids laten ook andere oorzaken zien van het tekort aan geschikte mensen.

Geen bekendheid

Het onderzoek toont dat krapteberoepen een gebrek hebben aan bekendheid bij de beroepsbevolking. Er ontbreekt populariteit bij de krapteberoepen. Er wordt voornamelijk gezocht naar ‘bekende’ beroepen, blijkt uit een analyse naar het zoekgedrag van 3 miljoen bezoekers op de website van Nationale Beroepengids. Daarbij wordt er onvoldoende rekening gehouden met het arbeidsmarktperspectief van het betreffende beroep. Dit blijkt uit gekoppelde data van de website en de arbeidsmarktkansen.

Verkeerde studiekeuze

In de media werden diverse berichten getoond waaruit blijkt dat studenten na hun studie moeite hebben met het vinden van een baan. Tevens is dit een bekend probleem bij decanenvereniging NVS-NVL. Eerder schreven zij een brief aan het ministerie van Onderwijs. Doordat het toekomstperspectief van een beroep (aantal banen en vacatures) onvoldoende wordt meegewogen in een studie, ontstaan dit soort problemen. Het onderliggende probleem is mogelijk te wijten aan een tekort aan (betrouwbare) informatie over arbeidsmarktperspectieven van opleidingen. Uit de zoekmachinedata van Nationale Beroepengids blijkt dat de oorzaak met name in deze hoek ligt.

Populaire beroepen

Welke beroepen zijn populair en waarop wordt veel gezocht? Een top 10 van de meest gezochte beroepen:

  1. Psycholoog
  2. Advocaat
  3. Accountmanager
  4. Architect
  5. Tandarts
  6. Verpleegkundige
  7. Accountant
  8. Fysiotherapeut
  9. Chirurg
  10. Piloot

In de top 10 zijn de meest gezochte beroepen getoond met de meeste zoekopdrachten en het aantal vacatures. Uiteraard zijn er meerdere specialisaties mogelijk op de zoektermen. Opvallend is ook dat dit beroepen zijn die vanuit salaris oogpunt een goed perspectief bieden. Echter niet vanuit het aantal arbeidsplaatsen. Met uitzondering van account manager, accountant en verpleegkundige. Dit zijn beroepen met veel openstaande vacatures. Verpleegkundige is overigens een beroep dat zeker interesse krijgt. Toch kampt het met onvoldoende geschikt personeel. Wellicht kan de oorzaak hiervoor gevonden worden in een hoge overstapdrempel en te weinig opleidingsplekken.

Krapteberoepen

Welke beroepen behoren tot krapteberoepen? Een top 10 die gesorteerd is op basis van de verhouding aantal vacatures per zoekopdracht:

  1. Reparatie- en onderhoudsmonteur
  2. C, C++ Programmeur/Developer
  3. PHP Programmeur/Developer
  4. JAVA Programmeur/Developer
  5. Servicemonteur
  6. Storingsmonteur
  7. Onderhoudsmonteur
  8. Heftruckmonteur
  9. Constructeur
  10. Technisch medewerker

De top 10 bestaat voornamelijk uit twee beroepstypes: monteur of programmeur. Opvallend is dat deze beroepstypes in 2016 ruim 105.000 openstaande vacatures hadden tegenover slechts 1600 zoekopdrachten. Benieuwd naar de volledige aantal zoekopdrachten tegenover het aantal vacatures en het perspectief? Bekijk de uitkomsten van het onderzoek.

Arbeidsmarktperspectief

De uitkomsten van het onderzoek van Nationale Beroepengids en Intelligence Groep gaan per beroep zichtbaar worden gemaakt. Hiermee kunnen zij handvatten bieden voor de arbeidsmarktverkenners bij het maken van een studie- of beroepskeuze en bij- of omscholing.

Bron:  Intelligence Group, Flexnieuws, 2 juni 2017.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper