Krapte op de arbeidsmarkt wederom toegenomen

tevredenheid

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de krapte op de arbeidsmarkt is toegenomen. Doordat het aantal openstaande vacatures verder is toegenomen wordt er wederom gesproken over een gespannen arbeidsmarkt. In het eerste kwartaal van 2019 waren er in totaal 277.000 openstaande vacatures. Uit de CBS-cijfers blijkt dat vooral middelgrote werkgevers meer openstaande vacatures hebben.

 

Toegenomen krapte op de arbeidsmarkt en lage werkloosheid

In Nederland spreken we al een tijdje van een gespannen arbeidsmarkt. Het aantal openstaande vacatures blijft maar stijgen en daarnaast daalt de werkloosheid gestaag door. In het eerste kwartaal van 2019 daalde de werkloosheid naar 3,4%, naar in totaal 316.000 werkzoekenden. Doordat de werkloosheid al 5 jaar daalt en het aantal vacatures stijgt neemt de krapte op de arbeidsmarkt verder toe. Ter illustratie, begin 2014 was de werkloosheid nog 7,8%.

 

Stijging aantal vaste contracten

Een logisch gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt is de stijging van het aantal vaste contracten. In ieder geval, dat zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. Van Mulligen: “Bedrijven hebben moeite om personeel te vinden en bieden daarom meer vaste contracten om mensen aan zich te binden.”

 

Lonen blijven achter

Ondanks de gespannen arbeidsmarkt en de moeite die bedrijven hebben om personeel te vinden, te boeien en binden blijven de lonen achter. De lonen zijn niet gestegen maar zelfs gedaald. Van Mulligen reageert: “Dat is vreemd. Een krapte op de arbeidsmarkt zou zich ook moeten vertonen in hogere lonen. Bedrijven boeken recordwinsten dus er zou ruimte voor moeten zijn.”

 

Bron: NOS, 14 mei 2019

 

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen: ‘Vrouwen hebben op jongere leeftijd betere banen’

Vrouwen behoren vaker dan mannen tot de niet-beroepsbevolking. De reden hiervoor is dat zij vaker zorgtaken op zich nemen in het gezin of het huishouden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Is Nederland echt zo traditioneel? We vroegen het Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie