Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Koolmees wil WW-export aanpakken

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 16 oktober 2019
Leestijd

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Wouter Koolmees wil de WW-export aanpakken. Dit houdt in dat minister Koolmees het misbruik van Nederlandse werkloosheidsuitkeringen door werknemers uit Europese lidstaten wil stoppen.

 

Wat is WW-export?

WW-export is het meenemen van rechten die werknemers uit Europese lidstaten in het ene land hebben opgebouwd naar een andere lidstaat als ze daar gaan werken. Hieraan zit een maximum van drie maanden waarbij de voorwaarde is dat een WW-ontvanger actief naar werk blijft zoeken.

 

Waarom wil Koolmees de WW-export aanpakken?

Minister Koolmees wil de WW-export aanpakken omdat er misbruik van wordt gemaakt. De hoogte van Nederlandse WW-uitkering is hoger in vergelijking met de werkloosheidsuitkeringen van sommige andere lidstaten. Duizenden werknemers uit Europese lidstaten nemen de Nederlandse WW-uitkering mee naar hun thuisland. Een kleine groep doet dat zonder dat zij actief naar werk zoeken.

 

Hoe groot is de WW-export in aantal uitkeringen?

In totaal ontvingen 5150 werknemers uit Europese lidstaten een Nederlandse WW-uitkering in 2018. Dat lijkt weinig in vergelijking met het totaal aantal WW-uitkeringen in 2018, toen er in totaal 263.000 WW-uitkeringen werden uitgekeerd.

 

Wat is de noodzaak dan?

Ondanks dat is er wel iets opmerkelijks aan de hand in het aantal werkloosheidsuitkeringen die door werknemers uit Europese lidstaten wordt ontvangen. In 2013 waren er immers ‘maar’ 1163 werknemers uit Europese lidstaten die een Nederlandse WW-uitkering ontvingen. In vijf jaar tijd is de WW-export dus van 1163 naar 5150 uitkeringen gestegen.

 

Is er één bepaalde groep werknemers uit een Europese lidstaat verantwoordelijk voor de WW-export?

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) meldt dat ruim 90% van het aantal ‘buitenlandese’ werkloosheidsuitkeringen naar Polen gaat. Daarnaast blijkt uit een steekproef van uitkeringsinstantie UWV dat het juist met deze uitkeringen het frequentst niet pluis is. Bij één op de acht van de uitkeringen hield de aanvrager zich niet aan de regels. Dit zijn in totaal 243 frauduleuze WW-ontvangers.

 

Wat kan minister Koolmees eraan doen?

Omdat het een EU-regel betreft is minister Koolmees gebonden aan de regel. De minister probeert daarnaast te voorkomen dat het verhogingsvoorstel van de periode van drie naar zes maanden WW-uitkering wordt goedgekeurd.

Later deze maand praat minister Koolmees met zijn Europese collega’s over de kwestie.

 

Bron: RTLZ, 15 oktober 2019

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper