Kansrijke beroepen in 2021: verpleegkundige, leraar en loodgieter

ieuws-payforpeople-hoge cijfers

Ook al werd de arbeidsmarkt afgelopen jaar sterk getroffen door de coronacrisis, de werkloosheid steeg minder sterk dan verwacht. Volgens Rob Witjes van het UWV komt dit onder meer door de coronasteun van de overheid, zo zegt hij in een interview met Nu.nl. Voor de toekomst raadt hij werkenden wel aan zich te blijven ontwikkelen en omscholing te overwegen. Verpleegkundige, leraar, servicemonteur en loodgieter zijn de meeste kansrijke beroepen.

 

Percentage werkloosheid

In november 2019 telde Nederland 378.000 werklozen, ruim 54 duizend meer dan het jaar ervoor. De werkloosheid steeg minder sterk dan verwacht, van gemiddeld 3,4 procent in 2019 naar gemiddeld 3,9 procent in 2020. Dat komt vooral door de coronasteun van de regering, het feit dat er vóór de crisis al krapte was op de arbeidsmarkt en de flexibiliteit en vindingrijkheid van mensen. Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, ziet veel mensen creatief omgaan met hun vak en noemt als voorbeeld geluidstechnici die nu het geluid van webinars regelen in plaats van theaters.

 

Twee scenario’s

Ook hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen deelt in het artikel zijn visie op de toekomst van de arbeidsmarkt. Hij legt uit dat de meeste planbureaus een positief en negatief scenario berekenen. In beide scenario’s loopt de werkloosheid op en zullen de lonen maar beperkt stijgen. Bij een optimistisch scenario zal een aantal sectoren een inhaalslag maken, zoals horeca, sport en cultuur. De economie zal dan met zo’n 3 procent stijgen na een krimp van 4 procent in 2020. De werkloosheid blijft stijgen naar meer dan de 6 procent, oftewel 175.000 méér werklozen dan nu. In het slechtste geval gaat de economie nog 1 procent krimpen en kan de werkloosheid naar 8 procent stijgen. Daarbij lopen jongeren, zzp’ers en mensen met een flexibel contract meer risico.

 

Verschil tussen sectoren

In 2021 blijft er in elk geval veel verschil tussen sectoren. Sommige herstellen volledig, andere niet. In de bedrijfscatering, luchtvaart, het openbaar vervoer en personenvervoer wordt een blijvend negatief effect verwacht. Horeca, sport, recreatie en cultuur kunnen mogelijk een inhaalslag maken. En zorg, onderwijs, koeriersdiensten en hoveniersbedrijven blijven druk. Net als techniek, bouw en ICT. Kansrijke beroepen zijn bijvoorbeeld leraar, verpleegkundige, servicemonteur en loodgieter.

 

Lees het hele interview met Rob Witjes en Ton Wilthagen op Nu.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie