Jonge mannen hebben moeite met werk-privé balans

werk-privé balans

Jonge mannen die net starten op de arbeidsmarkt hebben moeite met hun werk-privé balans. Dit blijkt uit onderzoek van loopbaanoriëntatiebedrijf Qompas onder 3000 studenten en starters. Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de mannelijke werknemers moeite heeft een goede balans te vinden tussen hun werk- en privéleven.

 

Moeite met werk-privé balans bij eerste baan

Niet alleen jonge mannen hebben moeite met hun werk-privé balans, ook vrouwen worstelen met het vinden van een ‘juiste’ balans. Uit het onderzoek blijkt dat 45% van de vrouwen het moeilijk vindt een goede balans te vinden. Zodra vrouwen en mannen beginnen bij hun eerste baan zien zij dat als uitdaging. Zo geeft de helft van de vrouwelijke respondenten aan dat zij hun eerste baan een uitdaging vinden, ten opzichte van 34% van de mannelijke respondenten.

 

Verassend onderzoeksresultaat

Volgens onderzoeker Mirjam Bahlmann is de conclusie verassend. Bahlmann zegt het volgende: “Bij de balans tussen werk en privé denken veel mensen direct aan vrouwen. De gedachte was dat vrouwen daar pessimistischer over zouden zijn. Maar het is ook voor veel mannen een issue. Het is voor mannen nog altijd minder geaccepteerd om bijvoorbeeld parttime te gaan werken.”

 

Jongeren vinden duurzame werkgever belangrijk

Uit het onderzoek blijkt tevens dat jongeren zich sterk maken voor het klimaat en duurzaamheid. Hiervoor zijn de respondenten zelfs bereid salaris in te leveren, zodat dit geld wordt geïnvesteerd in duurzame oplossingen. Bahlmann nuanceert het onderzoeksresultaat als volgt: “Nu is het vooral voor studenten moeilijk om in te schatten welk bedrag 5% (minder salaris) vertegenwoordigt, omdat ze vaak geen idee hebben wat ze gaan verdienen. Maar in de kern zijn ze bereid iets in te leveren als dat duurzaamheid ten goede komt.”

Volgens Bahlmann kunnen duurzame bedrijven inspelen op de duurzaamheidswens. “Er is enorme krapte op de arbeidsmarkt en de jongeren van nu kijken niet alleen naar salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Duurzaamheid kan ook een argument zijn om voor een werkgever te kiezen.”

 

Bron: AD, 2 september 2019

 

Een betere balans op de arbeidsmarkt

Arbeidssocioloog Fabian Dekker deelt zijn visie op de arbeidsmarkt van nu. Dekker zegt onder andere het volgende op de vraag hoe er een betere balans ontstaat op de arbeidsmarkt: “Een van de vraagstukken van nu is bijvoorbeeld de opvallende stijging van burn-outklachten bij jongvolwassenen. Niet alleen in Nederland, maar in veel Europese landen. Recent zelfs in Zweden, waar toch een goede balans is tussen werk en zorgtaken. Hoe gaan we hiermee om? Wat kunnen we eraan doen om te voorkomen dat we een ‘vermoeide samenleving’ worden?” Lees het hele interview in P.zine.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie