Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Inspectie SZW controleert uitzendbureaus

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 11 juli 2017
Leestijd

Er zijn bij 500 uitzendbureaus controles uitgevoerd door de Inspectie SZW. Er zijn 131 boetes uitgedeeld voor in totaal ruim €1.300.000. De meeste overtredingen zijn onderbetaling van de uitzendkrachten. Bedrijven die arbeidskrachten bij malafide uitzenders inhuren, kunnen zo op oneerlijke wijze goedkoper produceren en concurreren. De inspectie heeft een checklist gemaakt voor het werken met uitzendkrachten, omdat ook inleners verantwoordelijk zijn voor de uitzendkrachten.

Hoe groot is de uitzendbranche in Nederland?

Bij de Kamer van Koophandel zijn er zo’n 12.000 uitzendbureaus ingeschreven. Jaarlijks zijn er ongeveer 770.000 uitzendkrachten aan het werk in Nederland. Ook zijn er bedrijven die als nevenactiviteit arbeidskrachten aanbieden. Tevens werken in de uitzendbranche veel kleine bedrijven met een groot verloop. Het merendeel van de bedrijven houdt zich aan de wet- en regelgeving, want de Inspectie SZW richt haar controles vaak op illegale tewerkstellingen, te lange werktijden, onderbetaling, gefingeerde dienstverbanden, arbeidsuitbuiting en belastingontduiking.

Malafide bureaus zijn aangepakt

De Inspectie SZW heeft haar controles vooral gericht op bedrijven die zich bezig houden met allerhande malafide praktijken. De basis voor de Inspectie SZW om gericht malafide uitzendbureaus aan te pakken zijn de 800 meldingen in 2016 die te maken hebben met uitzendbureaus. De meeste meldingen gaan over arbeidstijden, loon en inhoudingen. Het merendeel van de melders heeft de Poolse nationaliteit.

Hoeveel overtredingen zijn er geconstateerd?

Vorig jaar zijn er 221 inspecties uitgevoerd binnen het reguliere project uitzendbureau. Er zijn in totaal 396 werkgevers gecontroleerd, waarvan 210 uitzendbureaus en 186 inlenende bedrijven. Bij de reguliere controles van de inspectie werden bij 33% van de inspecties overtredingen geconstateerd. Het speciale interventieteam Aanpak Malafide Uitzendbureaus (AMU) richt zich op complexere zaken. Dit team heeft vorig jaar 10 inspecties verricht, waarbij 73 werkgevers zijn gecontroleerd: 20 uitzendbureaus en 53 inlenende bedrijven. Hier zijn bij 70% van de inspecties overtredingen geconstateerd.

Dit onderzoek laat zien dat de risicoanalyse van de Inspectie steeds beter wordt. Echter geeft het ook aan dat er nog steeds misstanden worden aangetroffen. Het is vrij eenvoudig om een uitzendbureau te starten, echter wijzigt de wet- en regelgeving continu. De Inspectie SZW zet daarom haar inspecties in de uitzendbranche voort.

In welke branches komen de meeste overtredingen voor?

De top zes branches waar misstanden met uitzendwerk worden aangetroffen zijn: land- en tuinbouw, metaal en industrie, horeca, detailhandel, bouw en schoonmaak. De meeste overtredingen worden gemaakt omtrent de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Ongeveer 204 uitzendkrachten werden onderbetaald, waarvan 59% de Poolse nationaliteit heeft. Daarnaast werd de Wet arbeid vreemdelingen 15 keer overtreden. Ook werden er zeven personen aangetroffen die een ander identiteitsbewijs gebruikten.

Checklist voor bedrijven die met uitzendbureaus werken

De inspectie SZW heeft samen met de Belastingdienst en partijen uit de uitzendsector een checklist ontwikkeld voor bedrijven die werken met uitzendbureaus. Deze bedrijven kunnen immers aansprakelijk worden gesteld als het ingehuurde uitzendbureau niet volgens de wet- en regelgeving werkt. De checklist helpt bedrijven te beoordelen of zij op een eerlijke, gezonde en veilige manier met uitzendkrachten werken. Dit aan de hand van negen punten. Denk aan juiste registratie van het uitzendbureau bij de Kamer van Koophandel, het gebruik van een g-rekening, het betalen van een eerlijk loon en het controleren van de identiteit van de uitzendkracht. Volgens de Inspectie moeten zowel de inlener als het uitzendbureau regelmatig alle punten controleren en alert blijven op signalen van misverstanden.

Bron: Rijksoverheid, 12 juli 2017.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper