Hoofdeconoom CBS: “Het gaat echt héél goed.”

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen zegt dat het heel goed gaat met de Nederlandse arbeidsmarkt. Van Mulligen: “De dynamiek op de arbeidsmarkt is enorm.” Het aantal openstaande vacatures staat op een nieuwe recordhoogte van 284.000. Daarentegen werden 307.000 vervulde vacatures genoteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Hoofdeconoom positief gestemd

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen zegt het volgende over de Nederlandse arbeidsmarkt: “Het gaat echt héél goed. De groei van het aantal banen is met 40.000 in het tweede kwartaal iets minder uitbundig, maar een plus van die omvang is toch lang niet mis. Op iedere honderd werklozen zijn er 94 vacatures. In onze statistieken hebben we het niet zitten; voor zo’n krappe arbeidsmarkt moeten we waarschijnlijk terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw.”

Hiermee geeft de hoofdeconoom van het CBS aan dat er sprake is van een krapte op de arbeidsmarkt en dat het vinden van personeel lastig is. Het vinden, binden en blijven boeien van personeel is daardoor nog belangrijker geworden voor werkgevers. Een voorbeeld hiervan is het aantal vervulde vacatures, 307.000 in totaal. Hieraan kan de conclusie gekoppeld worden ‘dat steeds meer mensen hun baan opzeggen om een andere te aanvaarden’.

 

Vaste contract in opmars

De marktwerking van krapte en dus het lastiger vinden van geschikt personeel heeft het effect dat werkgevers eerder zijn geneigd personeel te binden met een vaste aanstelling. Uit de cijfers van het CBS blijkt bijvoorbeeld dat het aantal flexbanen stapsgewijs afneemt. Ter illustratie, in het eerste kwartaal van 2019 werden er 7.000 minder flexbanen genoteerd, vervolgens waren er in het tweede kwartaal 18.000 flexbanen minder dan in het tweede kwartaal van 2018. Aan de andere kant neemt het aantal vaste aanstellingen toe.

 

Bron: FD, 14 augustus 2019

 

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen: ‘Vrouwen hebben op jongere leeftijd betere banen’

Vrouwen behoren vaker dan mannen tot de niet-beroepsbevolking. De reden hiervoor is dat zij vaker zorgtaken op zich nemen in het gezin of het huishouden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Is Nederland echt zo traditioneel? We vroegen het Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie