Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Hoe kan de werkdruk verlaagd worden volgens werknemers?

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 24 juli 2017
Leestijd

Ruim de helft van de Nederlandse werknemers vindt dat de inrichting van hun werkplek het meest belangrijk is om werkdruk te verlagen. Dit betreft werknemers die geen fysiek belastend werk doen. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer.

Hoe kan de werkdruk worden verminderd?

Volgens 55% van de ondervraagden spelen zaken als licht, goede klimaatbeheersing en planten op de werkplek een cruciale rol. Dit helpt bij de lichamelijke en mentale werkdruk te verminderen. Van de faciliteiten die een werkgever kan bieden, zegt 53% flexibele werktijden en vakantiedagen het belangrijkst te vinden. Werknemers met een fysiek belastende baan vinden dit minder belangrijk (42%). Gezonde voeding en mogelijkheid tot ontspanningsmogelijkheden worden het minst belangrijk gevonden op het werk (12%).

Sporten tijdens werk onderaan verlanglijstje

De optie om thuis te werken is populair. Van de ondervraagden wil 41% de mogelijkheid om thuis te werken. Bewegen op het werk wordt als minder belangrijk gezien. Slechts 8% vindt sporten op het werk een hoge prioriteit. Echter, de werknemers die op een werkdag lang stilzitten, verlangen naar een ergonomische werkplek (44%). Werknemers die fysiek belastend werk doen hebben andere prioriteiten om de lichamelijke en mentale werkdruk te verminderen. Zij vinden goede en duidelijke veiligheidsvoorschriften belangrijk (40%).

Afwisselende voorwaarden dus. Peter Abelskamp, Business Leader Health bij Mercer, laat weten dat het erg belangrijk is om naar individuen te kijken. “Uit het onderzoek wordt duidelijk dat het van groot belang is om naar individuen in de organisatie te kijken. Werknemers van verschillende leeftijden en functies hebben andere wensen en verwachtingen. De uitdaging is om te denken vanuit de werknemer bij de inrichting van de werkomgeving en werktijden, en hier als werkgever soms eens af te wijken van de vertrouwde aanpak.”

Alles op een rijtje

Wat is de top vijf van de meest belangrijke faciliteiten om werkdruk te verminderen volgens werknemers? De conclusie van dit onderzoek luidt als volgt:

  1. Flexibele werktijden en vakantiedagen
  2. Inrichting van de werkplek
  3. Beschikking over moderne hulpmiddelen die het werk makkelijker en veiliger maken
  4. Vrijheid in samenstelling van het eigen arbeidsvoorwaardenpakket
  5. Regelmatige feedback over het functioneren

Hoe wordt de sfeer op het werk bepaald?

Ook de sfeer op het werk wordt belangrijk gevonden. 70% vindt dat de sfeer op het werk wordt bepaald door open communicatie met collega’s en leidinggevenden. Informele activiteiten op de werkvloer spelen een minder grote rol bij de bevordering van de werksfeer. Jongere werknemers (32%) vinden informele activiteiten belangrijker dan oudere werknemers (15%).

Bron: Managersonline, 25 juli 2017.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper