Hertelling: minder banen voor mensen met een arbeidsbeperking

Vóór 2025 moesten er 125.000 banen gecreëerd worden voor mensen met een beperking. Althans, dat was het plan van het Ministerie van Sociale Zaken. Recentelijk meldde het ministerie dat er al 53.000 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan zijn geholpen. Bij nader onderzoek blijken dit er slechts 12.000 te zijn.

 

Banenafspraak

In 2013 zetten de overheid, werkgevers en vakbonden hun handtekening onder de Banenafspraak. Door gezamenlijke inspanning zouden er begin 2026 totaal 125.000 extra banen moeten zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. Het gaat om 100.000 banen in het bedrijfsleven en nog eens 25.000 banen bij de overheid. Volgens het ministerie van SZW zijn er al 53.000 extra banen gecreëerd. Uit een hertelling van brancheorganisatie Cedris blijkt dat het om slechts 12.000 banen gaat.

 

Geen éxtra werkgelegenheid

Volgens Cedris neemt het ministerie in de cijfers ook mensen mee die al aan het werk waren. Wajongers, bijvoorbeeld, die al aan het werk waren en na een tijdelijke onderbreking weer aan het werk zijn gegaan worden door het ministerie meegeteld. Hetzelfde geldt voor de 11.000 extra banen van leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het praktijkonderwijs. Deze jongeren waren voor de banenafspraak ook gewoon aan het werk en zouden niet gerekend moeten worden tot de extra beloofde banen. Het ministerie zegt dat ook nog eens 10.000 mensen aan het werk zijn bij sociale werkbedrijven via een detacheringsbureau. Volgens Cedris gaat het om mensen die voorheen bij gewone werkgevers aan het werk waren en er dus geen sprake is van extra werk. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Bas van ’t Wout zegt zich niet te herkennen in de cijfers zoals gepresenteerd door Cedris.

 

Bron: RTL Nieuws, 11 november 2020

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie